top of page
home-1-slider-image-1_edited.jpg
coffeecup LOGOfinal copy.png
house icon.png
  • Facebook
  • Instagram

 Letölthető programfüzet 

Budapest  

október 9-10

Frei tamas .jpeg

Peking - Frei Tamás felolvasóestje 

Helyszín: Cafe Frei Károly körút – 1075 Budapest, Károly krt. 9.

Időpont: 19:00-20:30 között

Regisztráció: előzetes regisztráció a helyszínen, szeptember szeptember 25-től

 

Közönségtalálkozó Frei Tamással, aki felolvas készülő, jövőre megjelenő regényéből, a Peking című konspirációs thrillerből. Várunk minden kávé- könyvrajongót erre a zártkörű programra A Kávéházak Éjszakáján. A részvétel ingyenes, de a korlátozott férőhely miatt előzetes helyszíni regisztráció szükséges.  

Program típus:irodalmi
Helyszín:Cafe Frei Károly krt.
időpont: vasárnap 19-20:30

Képernyőfotó 2021-09-29 - 12.26.19.png

Egy Fess Pesti Este - Kamarás Iván és barátai zenés produkció

A dalok a múltba repítenek ugyan, de az EGY FESS BAND zenészei leporolják azokat, gypsy-swing lüktetést adva nekik, igazi zenei csemegét kínálva rántják le a sok évtizedes pókhálót. Nevetés, könny, sóhaj és egyebek…

 

Semmiképpen nem hagyományos, „poros” színészanyag, félig elszavalt dalokkal, jelenetekkel. Természetesen, a kor dalai adják a produkció gerincét, de ahogy a dalok is frissebb, izgalmasabb köntöst kapnak, a műsor szerkezete is eltér a „szokásos” színész estektől. A színpadon nem Kamarás Iván színész, hanem Iván, aki pátoszoktól mentes saját véleményét, humorát is megmutatja.

 

Azt az arcát, amit csak kollegái, barátai és családja ismernek. Iván nem fél tabukat döntögetni, a kor nagyjairól diszkrét, szakmában szájról szájra járó, személyes történeteket megosztani. A néző tulajdonképpen bepillanthat a múlt izgalmas kulisszái mögé, Iván őszinte véleményével és közvetlen humorával. Igen, lesz itt minden: színház, koncert, könny, sóhaj és egyebek… És persze fantasztikus dalok és felhőtlen szórakozás, EGY FESS PESTI ESTE, ahol ahol egész család szórakozik.

Program típus:zenei
Helyszín:Premier Kultcafé
időpont: vasárnap 19h

Saly Noémi .png

Saly Noémi előadása: A pikolótól a főúrig - A kávéházi szamárlétra

Irodalom- és Budapest-történész, helytörténeti írások szerzője, rádió- és tévéműsorok gyakori és népszerű szereplője, a Nagy Budapest Törzsasztal egyik alapítója.

Legfontosabb témája a kávéháztörténet – ahogy ő maga meghatározza: „a régi budapesti élet elbűvölő esszenciája”.

Program típus:irodalmi
Helyszín:Scruton-Feneketlen tó
időpont: szombat 16h

Pokolbéli világnéző Faludy Turek .png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Scruton-Zoltán u
időpont: szombat 19h

Pokolbéli világnéző Faludy Györggyel

versszínházi monodráma Faludy György életéről és költészetéről

Faludy György volt talán az utolsó élő képviselője irodalmunkban annak az egyetemes görög és latin kulturális értékeket ismerő költő-gondolkodó generációnak, amely a századelő magyar irodalmát meghatározta.

E rendhagyó irodalom- és történelemórának is beillő előadásunk ennek a páratlan, sokat vitatott, sokak által szeretett és sokak által nem szeretett költő-kalandornak állít emléket.

Elgondolkodtató, hogy a József Attilánál mindössze 5 esztendővel, Radnóti Miklósnál egy esztendővel fiatalabb költőt kortársunkként emlegetjük. Ez a tény igazán izgalmas gondolatokat indít el a sors és az egyéni vállalások kérdésében.

Faludy 2 alkalommal is emigrált hazájából. Először a fasiszta diktatúra elől menekült, majd pár évvel később a kommunista diktatúra kényszerítette országa elhagyására.

Bejárta, belakta a fél világot. Élt Párizsban, Marokkóban, New Yorkban, Torontóban, Máltán és még sorolhatnánk.

Még életében bekerült az Encyclopedia Britannicá-ba, parkot nevezett el róla a kanadai állam Torontóban és webes források szerint irodalmi Nobel-díjra is jelölték az '50-es években.

 

De ki volt ez a világfi? Az átlag magyar ember annyit tud róla, hogy nem hordott zoknit, 60 évvel fiatalabb feleséggel bosszantotta irigyeit és hogy Francois Villont átköltéseivel ő tette igazán népszerűvé Magyarországon?

Az előadás csodálatos nyelvi anyaga, a XX. századon átívelő lebilincselő és humoros élettörténet, Faludy könnyeden drámai kedélye tanulságos és szórakoztató színházi program fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

244179366_5058992317450139_2726793326291968681_n_edited.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Hadik -Szatyor Bár
időpont: szombat 17h

Medgyes Péter - Varga Korintár Pál: Diplomaták mesélik 2. beszélgetőtárs: Odze György

Medgyes Péter - Varga Koritár Pál: Diplomaták mesélik 2. című könyve a Kávéházak Éjszakája eseménysorozat keretében kerül bemutatásra. Az írókkal Odze György beszélget. "Amikor két évvel ezelőtt a kezembe került a Diplomaták mesélik c. kötet, bevallom először magam is azt hittem, ez csupán egy anekdotagyűjtemény, amivel kiérdemesült hölgyek és urak egymást szórakoztatják, mint egy afféle szakmai érettségi találkozón. Aztán, ahogy olvasni kezdtem a könyvet, rájöttem, sokkal többről van szó. A színes történetekből nem csak egy sokak számára titokzatos szakma finomságai derülnek ki, hanem megismerhetjük a közelmúlt történelmének, politikai összefüggéseinek néhány érdekes háttérrészletét és különböző kultúrák szokásait is. Az első kötet sikerén felbuzdulva a kiadó most a folytatással rukkolt elő, ami nem kevésbé tanulságos és szórakoztató. A történeteket az is változatossá teszi, hogy a szerzők között nemcsak úgynevezett karrierdiplomatákat találunk, vagyis akiknek ez a szakmájuk, hanem nagyszerű műfordítókat, legendás újságírókat és egyetemi professzorokat, tábornokot, írót, színészt, történészt, akik életük egy-egy szakaszában diplomáciai szolgálatot teljesítettek." Kepes András

Brody Janos portre.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Hadik -Szatyor Bár
időpont: vasárnap 18h

Bródy János: Saját hangon beszélgetőtárs: Vitáris Iván

„Hát hadd legyek az, aki eddig is mindig voltam

Ha szeretsz, fogadj el úgy, ahogy vagyok

És ha nincs szükséged rám, azt is megértem

Én csak védtelen áldozatokat vigasztalok

 

Kérlek hidd el, jobb lenne úgy, hogy

Ha figyelnél egy kicsit rám

És nem állnánk egymással szemben

A Mariana-árok két oldalán”

 

(Mariana-árok, részlet)

 

Bródy János (1946, Budapest)

Bródy János 2021-ben töltötte be 75. életévét. Ebből az alkalomból bocsátjuk közre ezt a válogatást, amely a sokszínű és kiterjedt életmű 75 dalszövegét tartalmazza (plusz egy ráadást). Amikor azt a 75 dalszöveget kerestük, amelyekkel leginkább jellemezni tudjuk a még mindig aktívan alkotó művészt, abból indultunk ki, hogy Bródy János nemcsak kivételes tehetségű zeneszerző és szövegíró, hanem egyben saját dalait előadó művész, és nem kis meglepetéssel állapítottuk meg, hogy ha összeszedjük az önálló lemezeken szereplő dalokat és kihagyunk néhányat, amelyeket a szerző eredetileg másoknak írt, éppen kijön a számmisztikában hívők számára kedves 75 dalszöveg. 

youli.jpg

Horányi Juli, művésznevén Youli, énekesnő-dalszerző, a minőségi popzene jeles

képviselője. Azon kevés előadók egyike, aki az X-Factorban elért siker után

képes volt egy teljesen egyedi, önálló hangzásvilágot kialakítani.

Dalaiban egyszerre van jelen az elvont, művészi gondolkodás és a mainstream

zenékben fellelhető, populáris dallamvezetés, ez a kettősség adja meg a YOULÏ

produkció, semmihez sem hasonlítható egyediségét.

 

Youli kétségtelenül az a művész, aki nem köt kompromisszumot, albuma

sokszínű és meglepően magas színvonalú, nem törekszik gyors ám gyorsan el is

illanó sikerre…

A Youli dalok színesek, sokfélék. Elsőosztályú popzene, hol elektronikus zenei

elemekkel, hol népdalos beütésekkel, hol nagyívű lírákkal. Nem csak zeneileg, a

magyar és angol nyelvű szövegek témáját tekintve is tartalmas és sokoldalú

anyagról van szó.

Program típus:zenei
Helyszín:Scruton-Feneketlen tó
időpont: szombat 19h

Sal Endre.JPG

Beszélgetés Mihály Gyulával, a korszak nagy ismerőjével, aki nem mellesleg a legnagyobb kávéházi relikvia-gyűjteménnyel rendelkezik. Melyik kávéház volt Ady Endre törzshelye? Kik ültek a Japán kávéházban a művészek asztalánál? Hányféle ásványvizet szolgáltak fel a kávéházakban? A beszélgetés moderátora Sal Endre, a www.ujsagmuzeum.hu alapító-főszerkesztője, a Mi, Magyarok a századelőn című könyv szerzője. 

Program típus:irodalmi
Helyszín:Hadik
időpont: szombat 16h

Képernyőfotó 2021-09-23 - 16.27.05.png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Cosy Café
időpont: vasárnap 17h

Hajdú Balázs: Meztelen masszázs Ottóval – beszélgetőtárs: Király Levente

"Oly sokan viselkednek Kína módra, míg Balu maga a Hunniába szakadt Tibet. Nem akarja; az. Buddhista párpercesek korunk egyik legeredetibb gondolkodójától." 

Bödőcs Tibor 

 

"1982-ben születtem Szentesen. Ezt a részt a "nagyok" is így kezdik. Később mindenféle dolgokat csináltam, sokfelé, majd végül otthon kellett maradnom, így megírtam ezt a könyvet. Jó szórakozást, és egy kis komolyságot!" 

Hajdú Balázs

Cafe Frei melistomi.jpg

 Csúcskávék kóstolója Etiópiától Hondurasig 

Idei újhullámos kávéink és útjuk a cserjétől a csészéig Melis Tamás pörkölőmesterrel és Ludman Péter ízmesterrel    

Helyszín: Cafe Frei V17 – 1134 Budapest, Váci út 17.

Időpont: 19:00-20:30 között

Regisztráció: előzetes regisztráció a helyszínen, szeptember szeptember 25-től

 

A Cafe Frei újhullámos kávékülönlegességei kivétel nélkül csúcsminőségű zöldkávék, amelyek a világ legizgalmasabb ültetvényeiről érkeznek a pörkölőüzemünkbe. Guatemala, Etiópia, Honduras és Peru farmjairól érkeztek az idei újhullámos kávék, melyeket csak A Kávéházak Éjszakája vendégeinek pörkölünk le filteres verzióban, hogy az ízjegyek még inkább kibontakozzanak a csészében. Elmeséljük, milyen sok ember munkája van abban, hogy a magashegyi ültetvényekről eljusson a termés a feldolgozóállomásokig, onnan a kikötőbe, majd hosszú utazáson át világszerte a pörkölőkbe és végül a kávézók pultjaira. Várunk minden kávérajongót erre a zártkörű, limitált létszámú programra, melyen ingyenes a részvétel, de a korlátozott férőhely miatt előzetes helyszíni regisztráció szükséges.   Helyszín: Cafe Frei V17 – 1134 Budapest, Váci út 17.

Időpont: 19:00-20:30 között

Regisztráció: előzetes regisztráció a helyszínen, szeptember szeptember 25-től

Program típus:kóstoló
Helyszín:Cafe Frei Váci u.
időpont: szombat 19-20:30

Kaffeine5.png

Vezetett kávékóstoló

Vezetett kávé kóstolót tarunk a OneEleven pörkölő különleges tételeiből. Lehetőség nyílik, hogy betekíntést és még több információt nyerjenek vendégeink a specialty kávévilág rejtelmeire. 

Program típus:kóstoló
Helyszín:Kaffeine
időpont: szombat 15h

Tamp and Pull5.png

Vezetett Kávékóstoló

Vezetett kávé kóstolót tarunk a OneEleven pörkölő különleges tételeiből. Lehetőség nyílik, hogy betekíntést és még több információt nyerjenek vendégeink a specialty kávévilág rejtelmeire. 

Program típus:kóstoló
Helyszín:Tamp & Pull
időpont: szombat 14h

Emily Eclair kóstoló.png

Luxusdesszert kóstoló Cruffin Ekler bemutató

Cruffin és Eclair kóstoló Tea szeánsz. Kóstoljátok meg Emily Eclair különlegességeit! A kóstoló regisztrációhoz kötött a korlátozott férőhely miatt.

Program típus:kóstoló
Helyszín:Emily Éclair
időpont: vasárnap 16h

242927260_2684848515156627_8270070142075606372_n.png

Elvarázsolt baristák egyedülálló koncertje a Madalban a Kávéhazak éjszakája alkalmából: Lutár Anna és Szilinyi Roland

Program típus:zenei
Helyszín:Madal
időpont: szombat 18:30

“Elvarázsolt világomból szeretnék pár dallal kedveskedni az érdeklődő füleknek.

Nem sorolnám semmilyen műfajba amit játszok,olyan dalokat adok elő, amik meg szerettek volna születni , illetve feldolgozásokat , amikkel kis ráhangolódás után együtt tudtam érezni. Remélem ezek az érzések megragadják a hallgatóságot is” Lutár Anna

 

"Ha megkérne egy riporter emeljek ki az életemből két fontos eseményt akkor az egyik bizonyosan az lenne, hogy gyerekkoromban el kezdtem zenét tanulni, konzis lettem és a zene mai napig átjárja lényemet." 

A másik a kávé, kötődésem a gasztronómiához, majd az első lépések amik végül a baristasághoz vezettek és azóta is kávékészítéssel foglalkozom.

Barista lettem, kávépörkölő, a zene pedig megmaradt hobbinak ha úgy tetszik, de azért búvópatakként fel-felbukkan amikor úgy tartja kedve. Patak. Nem véletlen, hogy Bach a nagy kedvenc, s még a kávéról is ìrt egy kantátát. :) Nálam ez szépen összeért a zene és a kávé szeretete.  Olyan dalokat fogok játszani énekelni amiket én írtam. A dalok szövegeit Müller Péter Sziámi jegyzi.

Klasszikus kávéházi felállás egy szál zongorával.”

Szilinyi Roland 

43 beszélgetés .png

43 BESZÉLGETÉS kötetbemutató és +1 Beszélgetés Gerendás Péterrel! 

Demjén Ferenctől Vitray Tamásig

Sz. Koncz István

"Az utolsók között mentem el, és az elsők között jöttem haza - hirdette magáról Zwack Péter. Kíváncsi voltam a történetre, az emberre. De kíváncsi voltam Pick Tamásra is, akinek nem sikerült megmentenie a család számára a szalámigyártást.

Program típus:irodalmi
Helyszín:Ibolya Presszó
időpont: vasárnap 19h

Kavetarsaság kostoló.png

A Kávétársaság kávéiból és teáiból készít válogatást! Gyere el és kóstolj bele! 

Program típus:kóstoló
Helyszín:Kávétársaság
időpont: szombat 16h-tól

Nőnyugat E-színház.png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Három Holló
időpont: vasárnap 19h

A Nyugat indulásának éveiben, az irodalom megújulásával párhuzamosan, a magyar társadalomban megindult egy csendes forradalom. Polgári nők serege vágyott vagy kényszerült arra, hogy otthagyva a „privát mamuskaéletet”, egzisztenciát, sikert és megbecsülést vívjon ki magának – saját jogon. Ennek az átmeneti kornak emblematikus figurái a folyóirat körül íróként, múzsaként, feleségként, barátként szereplő nők, akiknek sorsa és munkássága ma már elhomályosult része kulturális emlékezetünknek. A nőNYUGAT róluk szól. Szerelmeikről, házasságukról, sikereikről, kudarcaikról. Elhallgatott és kimondott, leírt és elfeledett szavaikról. Éleslátásukról, amellyel magukat és kortársaikat szenvedélyes elemzés alá veszik. A nőNYUGAT nem hangos irodalomtörténet, és nem kíván megkésett elégtételt nyújtani a nagy férfiak árnyékában élő és író nőknek. Legalábbis nem úgy. Ha van egy szóba sűríthető szándék, akkor az a beszéd: beszéljünk róluk, általuk magunkról, beszéljünk nőről és férfiról, beszéljünk arról, hogy miként éljünk teljes életet, és hogyan szembesüljünk ennek elborzasztó lehetetlenségével.
REJTŐ.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Zsolnay Kávéház
időpont: szombat 18:30

Világromlástól zsemlemorzsáig – Rejtő Jenő á la Turbigo mottó: „Az úri közönség táncol! Dining room, Man spricht deutsch."

Az irodalmi csevelyt szervírozza, vetít és ámít: Thuróczy Gergely irodalomtörténész, Rejtő-kutató, a Petőfi Irodalmi Múzeum Izzadt Greg kapitánya.

Az esten feltét nélkül garníroz a Zsolnay Kávéház felszolgáló csapata.

 

Az irodalmi esten való részvétel feltétele a helyszíni fogyasztás: 

ezen a napon különleges kedvezménnyel kóstolhatók meg a Körúti Falatok. A Falatokhoz illő borokat is ajánlunk.

 

Az eseményen való részvételre előzetes regisztráció itt: zsolnaykavehazakejszakaja@gmail.com

 

Körúti Falatok

 

Sonkás sajtozás - mangalica sonka és kolbász, Gomolya-Obatzda, sózott lilahagyma frissen sült házi kovászos kenyér     #Sonkássajtozás                    2.900 Ft

egy pohár bor – vörös             az ajándékunk! 

 

 

Krémek a kamrából – körített túró, liba rilette, kapris tojáskrém frissen sült házi kovászos kenyérrel,

#Krémek a kamrából                            2.900 Ft

egy pohár Furmint az ajándékunk! 

 

Olívás zöldségnyárs  (V,LF,GF)  - Olíva, szárított paradicsom, avokádó, gomba    2.900 Ft

 +   egy pohár vörös bor az ajándékunk!

 

Zsolnay Trilógia – Eszterházy, Dobos és Zserbo falatok, kávé vagy tea.         2.900 Ft

#ZserboEszterházyDobos

 +   egy pohár édes desszert bor az ajándékunk!

Képernyőfotó 2021-09-19 - 17.07.39.png

Program típus:zenei
Helyszín:Cafe Frei Falk Miksa
időpont: szombat 19h

Zongora - Varga Gábor

Húsz évnyi aktív zenetanulás után négy évig Binder Károly magánnövendéke volt. Az elmúlt tíz évben különböző formációkban számos sikeres hazai és külföldi jazz koncert szereplője. A 2009-ben megjelenet From The Danube To West című trio albuma kizárólag Japánban lett értékesítve és itthon kiváló kritikát kapott.

Dob - Jeszenszky György:

1987-ben szerzett diplomát a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakán. Azóta az egyik legfoglalkoztatottabb magyar jazz dobos. Játszott többek között Herbie Mann, Tony Lakatos, Gadó Gábor, Eldad Tarmu, Regős István és Binder Károly partnereként, és számos felvételen szerepel. Jelenleg a Tóth Viktor Tercettnek, az Equinox zenekarnak, East Side Jazz Companynak, Grencsó István különböző formációinak, a Szolnoki Dóra Jazz Quintettnek valamint Gyárfás István zenekarának dobosa.

Bőgő - Csuhaj Barna Tibor:

1990-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-bőgő szakán. Számos élvonalbeli zenekar tagja volt az elmúlt tíz évben (Binder Trio, Brass Age, Regős Quartett, stb.). A jazz mellett folk zenét is játszik (mint a Vasmalom együttes bőgőse). Európa és a világ számos folk fesztiválján szerepelt sikerrel. Az East Side Jazz Company mellett állandó tagja Regős István triójának és az Equinox együttesnek. Jelenleg az Erkel Ferenc Jazz-Zeneművészeti Szakközépiskola bőgő-basszusgitár tanára.

Ének -Riedl Helga

Spíró Kvartett E-Színház .png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Magvető
időpont: szombat 15h

A Kvartett panelházaspárjának rutinos mindennapjait különös esemény zavarja meg: egy Amerikából érkező idegen kopogtat be hozzájuk, s azt hajtogatja, hogy a családfő, az Öreg mentette meg az életét ’56-ban, hisz ő figyelmeztette a forradalom után sejthető számonkérésekre. A váratlan Vendég sok évtized múltán sem feledi az Öreg jóságát, s most drága ajándékokkal szeretné meghálálni az egykori segítséget. Csakhogy a múltban ragadt és gyanakvó családfő árulónak nevezi a Vendéget, és kitessékeli. Egyszerre szívbemarkoló, szánalmas és groteszk beszélgetésnek leszünk tanúi – amikor a Vendég próbálja meggyőzni az Öreget a napnál is világosabb igazságról, amelyet az valamiért nem hajlandó meghallgatni, még kevésbé megérteni...Műfaj: Szórakoztató, Dráma

Színház: Pesti Színház

Szerző: Spiró György

Rendező: Marton László

Időtartam: 110 perc

Spíró György .png

Az E-Színház vetítése után találkozhattok az íróval, aki új könyvét is dedikálja 

Program típus:irodalmi
Helyszín:Magvető
időpont: szombat 17h

Lelkes halott felolvasnak a 168 óra tárcistái .png

Érdekes írások - érdekes Novellák igazi Magvetős hangulatban! 

Program típus:irodalmi
Helyszín:Magvető
időpont: szombat 18h

Lakatos Ágnes Csuhaj Barna Tibor .png

Program típus:zenei
Helyszín:Magvető
időpont: szombat 19:30

Balázsi Panna .jpeg

Program típus:gyerek
Helyszín:Asztalka
időpont: szombat 15h

6 év Szandra - a 'Szandra és a 3.b.' és a 'Szandra és a Csajok' sorozatról mesél Balázsy Panna

2015-ben megismertük a vicces és imádnivaló Szandrát,

akinek kalandjait harmadikos kora óta

 követik nyomon a lelkes olvasók. A sikeres sorozat most úgy

tűnik, véget ér, hiszen Szandra elballag az általános

iskolából.

A beszélgetésen felidézzük Szandra életének főbb állomásait

és megismerjük az október végén megjelenő utolsó kötetet,

melynek címe: Csá!

Tesó lettél.png

Program típus:gyerek
Helyszín:Asztalka
időpont: szombat 16h

Tesóságok: A Tesó lettem -avagy miért és mire jó egy kistesó? És az újonnan megjelenő Tesókönyv kapcsán  Könyvbemutató program a Csapody Kingával, a Manó Könyvek Kiadó vezetőjével. 

Tesó lettél, és ez nagyon jó dolog! Ezentúl mindig lesz kivel játszanod, és megtaníthatod a kistesódat mindenre, amit te már tudsz. Közben megfigyelheted, hogyan növekszik egy kisbaba, és segíthetsz anyának és apának, mert nélküled úgysem győznék a sok tennivalót. A könyv a testvérré válás örömeiről szól, a nagytestvér fontosságát hangsúlyozva. A közös olvasás és Pásztohy Panka gyönyörű illusztrációinak nézegetése közben könnyebben indul el dialógus szülő és gyermeke között arról, hogy miért is jó tesónak lenni.. A Tesókönyvről: Ahogy az életben, úgy a könyvekben is vannak édestestvérek - egy vagy sok -, féltesók,  örökbefogadott tesók, na meg féltékenyek és veszekedősek, szelídek és bátorítók, akik jól kijönnek egymással míg mások folyton veszekednek. Csapody Kinga, a Tesó lettem! szerzője mesél saját könyvéről, és az újonnan megjelent Tesókönyv antológiából is. A kötet szerzői:  Balázs Imre József, Dragomán György, Egressy Zoltán, Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Háy János, Kádár Annamária, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Lackfi János, Mechler Anna, Szabó T. Anna, Tamás Zsuzsa, Tóth Krisztina.

Képernyőfotó 2021-08-13 - 19.59.04.png

Díszítsd fel saját sütiket és vidd haza vagy edd meg helyben! 

Készítsünk díszes kekszeket együtt!

Már az előre kisütött kekszeket fogjuk Veletek feldíszíteni színes mázakkal, cukorgyöngyökkel.

Kérjük, előzetesen regisztráljatok mielőbb, mert gyorsan betelik a programunk! Regisztráció: asztalkamarketing@gmail.com

Program típus:gyerek
Helyszín:Asztalka
időpont: szombat 17h

Piszkepapa meséi.png

Piszke papa meséi - könyvbemutató - A kötetről  Egressy Zoltán, szerző mesél 

Egressy Zoltán gyerekkönyve az állatmesék hagyományait - Ezópust, La Fontaine-t - követi bölcsen. Tíz állat, tíz kedves, okosan tanító, elgondolkodtató történet és megannyi meséléssel töltött közös perc.

Program típus:gyerek
Helyszín:Asztalka
időpont: szombat 17:30

Képernyőfotó 2021-09-19 - 17.10.59.png

Program típus:zenei
Helyszín:Asztalka
időpont: szombat 18h

Első kerületi történetek - Budapesti Őszi Fesztivál

Ladányi .png

Program típus:zenei
Helyszín:Asztalka
időpont: szombat 20h

Ladányi Gábor Duó Koncert 

Ladányi Gábor 1993-ban született, zenész családban.

Klasszikus tanulmányait a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte, ahol 2012-ben érettségizett. 

2012-2015 között a Kőbányai Zenei Stúdió növendéke, ahol id. Tornóczky Ferenc, Fekete-Kovács Kornél, Babos Gyula voltak tanárai. 2015-ben felvételt nyert a brüsszeli Koninklijk Conservatorium-ba, ahol 2019-ben végzett. 2019 óta a Roby Lakatos Ensemble tagja, mellyel a világ minden pontján fellépnek.

Jam Session.png

Jam Session

A hétvégente nagy sikerrel futó jam session-ök mellett már csütörtökön is várja a koncertek után a késő estig tartó örömzenélés és a hamisítatlan jazz-klub hangulat szerelmeseit a Budapest Jazz Club.

Program típus:zenei
Helyszín:Budapest Jazz Club
időpont: szombat 23h

Cerubbino programhoz 2.jpg

Kalandozás a koffeintartalmú italok világában Járdi Ildikóval baristával

Kalandozás a koffeintartalmú italok világában Járdi Ildikóval baristával

A kávé a víz után leggyakrabban fogyasztott ital a világon, mégis oly keveset tudunk erről a különleges alapanyagról. Meghívott baristánk egy bemutató keretében választ ad arra, hogy mi a különbség az „új hullámos” és a „tradicionális” kávék kínálata között és sokak számára miért olyan kedveltek az olasz kávéiskola által kialakított sztenderdek. A bemutató során hideg csepegtetett „cold brew” kávékóstolóval kedveskedünk vendégeinknek, aminek készítését be is mutatjuk. 

Program típus:kóstoló
Helyszín:Cherubino
időpont: vasárnap 11-12h

Képernyőfotó 2021-09-19 - 17.12.14.png

( Szomjas Szűz ) Berta Zsolt: gitár, ének, próza - Szarka Bence: percussion 

Kávéházak éjszakája 2021. 
Szomjas Szűz kávéház, 1085 Budapest, József krt. 70. 
"A Szomjas Szűz titkos hely, gerilla-kocsma, ahol bármi megtörténhet, és meg is történik. Bejutni csak úgy lehet, ha hívják az embert, de ha már bent van, bárkivel (de tényleg bárkivel) találkozhat, beszélgethet, muzsikálhat, iszogathat, biliárdozhat, akár a jelenből, akár a múltból, sőt, egy regényből kiszólítván is. Ide senki sem azért jár, hogy magáról meséljen. Itt csakis mások történetét lehet és kell meghallgatni, az egykori regény-főhős, Cseke András is barátairól, szeretteiről, környékbeli és távolabbi ismerőseiről, szomszédjairól mesél, akik észrevétlenül a hallgatóság (olvasóság) barátaivá, szeretteivé (olykor utálatának tárgyaivá) és ismerőseivé válnak, sőt, sokszor mintha a maguk ismerőseit fedeznék fel bennük. És közben szólnak a dalok… vagy épp nem szólnak. "
A koncerten Szarka Bence ütőhangszeressel, Strausz Péter basszusgitárossal és Vető Péter gitárossal lép fel Berta Zsolt.

Program típus:zenei
Helyszín:Szomjas Szűz kávéház, 1085 Budapest, József krt. 70.
időpont: szombat 19h

mechler-anna-nadin-es-a-varazstegely--a-viragtunderek-titkai-3-238513.jpg

Program típus:gyerek
Helyszín:Smúz
időpont: szombat 12h

A fekete nadálytő nyomában - Nadin és a varázstégely

Játékos foglalkozás és beszélgetés Mechler Annával

A Virágtündérek titkai sorozat harmadik kötetében a 2021-es év gyógynövénye, a fekete nadálytő került a középpontba: megjelenéséről, gyógyító hatásáról izgalmas meséken keresztül szerezhetnek tudomást a gyerekek. Mechler Anna a Nadin és a varázstégely című kötetet fogja bemutatni a gyerekeknek; a beszélgetés és meseolvasás során bepillantást nyerhetnek egy bájos mesevilágba, és sokat tanulhatnak a gyógynövényekről.

Lakatos Ágnes Csuhaj Barna Tibor .png

Program típus:zenei
Helyszín:Művész
időpont: vasárnap 17h

Lakatos Ágnes - Csuhaj-Barna Tibor Jazz duó koncert 

Lakatos Ágnes a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzének szakán szerzett tanári és művészdiplomát. 1988 óta az Erkel Ferenc Zeneiskola jazzének-tanára. A Benczúr Jazzklub és Jazz Fesztivál háziasszonya, fő szervezője. Saját zenekaraival 15 éve a magyar jazzélet aktív szereplője. A Jazz Voices énekegyüttes vezetője 2002 óta, 2004-ben az Cantata Mondialon, a világ egyik legnagyobb vokális fesztiválján és versenyén, a Csehországi Olomoucban aranyérmet nyert. 2004 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzének-tanára. Két gyermeke van: Rebeka 14,Kincső 9 éves. Férje Csuhaj Barna Tibor jazzbőgős, komponista.

gyönygy upsz4.jpg

Program típus:gyerek
Helyszín:Smúz
időpont: szombat 17:00

Védd a földet és Fesd meg saját táskádat vagy fűzz gyöngyöt! Gyere és nyerj Füge ajándékot! 

Vigyázzunk együtt a természetre Gane Godallal! Díszítsd ki saját lebomló táskádat, amit utána hazavihetsz magaddal! És akik játékba visznek benneteket: A Jane Godall Intézet és a Culture43 csapata!  - Gyere hozzánk gyöngyöt fűzni és közben okosodj, hogyan védheted a földet! Előadónk mesél neked az újrahasznosításról, a környezetvédelemről, és az élhetőbb bólygóról! Afrika természeti értékeit sújtó problémák egyik alapja, hogy a helyi lakosság teljes mértékben az erdők erőforrásaira bízza a megélhetését. Ahogyan azonban a népesség növekszik, az erdő képtelen ellátni az éhező családokat élelemmel. A Jane Goodall Intézet különösen fontos feladatának tartja, hogy alternatív megélhetési forrásokat biztosítson a helyi lakosság számára. Ennek egyike a papír különleges újrahasznosítása gyöngyökként. Az Ugandából származó gyöngyöket, ékszereket meg is lehet vásárolni. A résztvevőknek megmutatjuk a gyöngykészítés módszerét és kipróbálhatják hogyan lehet papír gyöngyöt sodorni. Ezekből a gyöngyökből közösen ékszereket készítünk, amit aztán hordhatnak, hazavihetnek a résztvevők. Érintett témakörök: fenntartható gazdaság, szegénység, harmadik világbeli országok problémái.

Képernyőfotó 2021-08-13 - 19.58.48.png

CULTURE43 gyerekprogramok 

Részletek hamarosan 

Program típus:gyerek
Helyszín:Smúz
időpont: sz-v délelőtt

20 redkívuli magyar .png

Program típus:gyerek
Helyszín:Smúz
időpont: szombat 11h

20 rendkívüli magyar, akit az egész világ ismer - Könyvbemutató és dedikálás nem csak gyerekeknek! A Kötetről a szerző, Fodor Marcsi mesél! 

Fodor Marcsi legújabb könyvében 20 különleges személyt kíván bemutatni a fiataloknak, hogy életük példaképként szolgálhasson számukra. Van közöttük sportlegenda, filmsztár, feltaláló, de bűvész és divattervező is szerepel a kötetben.

 

Ami összeköti őket, az a magyar származás és a világhír:

Barabási Albert László, világhírű hálózatkutató

Bíró László, a golyóstoll feltalálója

Robert Capa, világ legjobb háborús fotósa

Enyedi Ildikó, Arany Medve-díjas filmrendező

Gábor Dénes, Nobel-díjas fizikus, a hologram feltalálója

Galamb József - mérnök, a Ford-T modell tervezője

Harry Houdini, a világ leghíresebb szabadulóművésze

Jókay Lajos, a modern űrhajósétel feltalálója

Karikó Katalin, biokémikus, a mRNS alapú oltás felfedezője

Kodály Zoltán, a róla elnevezett módszer megalkotója

Lugosi Béla, a világ leghíresebb vámpírja

Margaret Mahler, a pszichológiai megszületés világhírű kutatója

Maurer Dóra, nemzetközileg elismert alkotóművész

Puskás Ferenc , világhírű futballista 

Rotschild Klára, a legsikeresebb magyar divattervező

Rubik Ernő, a világhírű játék, a Rubik-kocka megalkotója

Semmelweis Ignác, az anyák megmentője

Charles Simonyi, a Microsoft Word és Excel megalkotója

Szent Györgyi Albert, Nobel díjas magyar tudós

Zsolnay Vilmos - a Zsolnay-porcelángyár alapítója, kerámiatechnikai újító

 

Fodor Marcsi életmeséit Szepessy Zsófia nagyszerű illusztrációi teszik teljessé.

Nem biztos hogy visszajövök Mészáros Dorka .png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Smúz
időpont: szombat 16h

Mészáros Dorka: Nem biztos, hogy visszajövök – krimi egy kriminológustól

Mit érdemel az a bűnös…? Teszi fel a kérdést Mészáros Dorka író, kriminológus, kommunikációs szakértő új könyve, a Nem biztos, hogy visszajövök borítóján. A pörgős, huszonnégy óra alatt játszódó krimi főszereplői tanárok, akik egy eltűnt diák után nyomoznak. A zárt közösség dinamikája mozgatja a szálakat, a szereplők döntései határozzák meg a cselekményt. Társadalmi problémák egy mikroközösségen keresztül láttatva, a realitás és az őrület keveredése egy karakterkrimiben.

A Kávéházak éjszakáján Mészáros Dorka új krimijének karaktereit felhasználva beszél különböző devianciákról, a viktimológiáról, az áldozathibáztatásról, a tekintélyelvűségről, a moralitás kérdésességéről, a pszichopátiáról, a serdülőkor jellegzetességeiről, a szexuális zaklatásról, bántalmazásról. Ki irányít egy zárt közösségben? Bűncselekménynek számít-e valami, ami felett mindenki szemet huny? Egyáltalán, mitől lesz elítélendő egy viselkedés? Miért hallgatnak az áldozatok? Meddig terjed egy tanár felelőssége? Milyen eszközei vannak egy diáknak? A tanárok miért nem hívták a rendőrséget? És a legfontosabb, mit érdemel a bűnös?

 

A könyvről: 

Péntek este, az érettségire előkészítő hétvége.

A bentlakásos gimnáziumból eltűnik egy diák. Alig pár hónappal a tizenhét éves Tekla öngyilkossága után nem hiányzik egy újabb botrány az intézménynek. Ráadásul Tekla halála kapcsán az a pletyka kering a diákok között, hogy az iskola réme, a Kertész les újabb és újabb áldozatokra.

A gimnázium jó híre védelmében a tanárok úgy döntenek, nem értesítik a friss esetről a rendőrséget, hanem maguk kezdenek nyomozni. Arra azonban nem számítanak, hogy a kutatás során a saját gyarlóságaikkal és bűneikkel kell elszámolniuk.

A titkokkal és elfojtott érzelmekkel teli nyomozás során kiderül, hogy a Győryben semmi sem az, aminek látszik.

A Nem biztos, hogy visszajövök a népszerű tinikönyszerző, Mészáros Dorka első, felnőtteknek szóló regénye.

Pejin Lea.jpg

Program típus:zenei
Helyszín:Smúz
időpont: szombat 19h

Pejin Lea Nyugati Csiga Kőrfűrésszel álmodik - koncert

Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha - mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja... Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket - pardon, leákat - írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni.

 

Nyugati csiga körfűrésszel álmodik - micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes.

Képernyőfotó 2021-08-13 - 19.58.48.png

Culture43 programok 

Részletek hamarosan 

Program típus:gyerek
Helyszín:Művész
időpont: vasárnap 10h

JanecskoKata portre jó.jpeg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Hadik
időpont: vasárnap 17h

Amúgy el sem akart menni erre a másodfokú tárgyalásra. Akkor már nagyon régóta ült. Én már beletörődtem, elment mindentől a kedvem. Az egyik őr nógatta, hogy menjen el, mert itt még van esélye megmutatni, hogy ártatlan. Végül elment, de nem sok bizodalma volt a bíróban. Egyik kutya, másik eb, úgyis rábólint, puff, négy év marad, megyek vissza és kész...

Egy időre kiküldték a tárgyalóteremből, és ahogy teltek a percek, azon aggódott, hogy lekési az ebédjét a börtönben. És aztán a meglepetés, amikor visszahívták, és a bíró levétette róla a bilincset! Levették, én ott a helyszínen elájultam. (Ernő)

 

***

 

Addig nem féltem a rendőröktől. Ha láttam egy rendőrt, biztonságban éreztem magam. Ha igazoltatott, beszélgettem vele, mindig kérdeztem, milyen a rendőrmunka, így, úgy, amúgy. Most, a mai napig ha meglátok egy rendőrt, kezem-lábam jár, annyira félek... Amint felírja az adataimat, már végem van, abban a pillanatban. Nem alszom napokat akkor...

... Nem szabad bízni senkiben, mert itt vagyok élő példa. Megbíztam a rendőrökben, ők csukattak le. Megbíztam a bíróságban, és azt mondták: ha ártatlan, akkor sem sok ez a büntetés. Nagyon vigyázzon mindenki magára, én azt mondom. (Ernő)

 

***

 

Láthattam, azzal nem volt probléma. Vannak emlékei róla, hogy "bementünk mindig hozzád, és ott rácsok voltak", meg hogy "anyu azt mondta, ott dolgozol". Neki nem volt annyira rossz, nekem volt rossz, hogy bejött. Rosszabb volt, mint ha nem jött volna. Mindig odabújt hozzám, volt olyan, hogy elaludt rajtam az asztalnál, ide ráfeküdt a kezemre, ... ölelte a nyakamat. Vége volt a beszélőnek, próbáltam magamról leszedni... és akkor jön az őr, és fogja a kezem, na, adja át a gyereket. (Kopasz)

Legradi.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Mantra
időpont: szombat 17h

Légrádi Gergely - Alkalomadtán c. készülő regényéből olvas fel

Légrádi Gergely író, ügyvéd, 5 kötetes szerző Alkalomadtán című készülő regényéből olvas fel részleteket október 9-én, szombaton 17:00-kor a Mantra Coffee Bar-ban, a Kávéházak Éjszakája szervezésében! 

A családregény a generációk óta elhallgatott titkokról, szándékosan elferdített múltról, sebekről és kimondatlanságokról szól a család négy tagjának különböző szemszögeiből. Épülhet –e jövő az elhallgatott múltra? Formálódhat-e boldogság az elfojtás talaján? A felolvasás után kötetlen beszélgetésre invitáljuk a résztvevőket.

 Szeretettel várjuk október 9-én, szombaton 17:00-kor a Mantra Coffee Bar-ba, a Kávéházak Éjszakája szervezésében! 

 Részlet a készülő regényből: 

„Olvastunk, a szokásos módon szótlanul, egymás mellett. Csend volt a házban, anyád sem volt otthon. Talán elment valahová, mert mozgását, motoszkálását sem lehetett hallani. Először arra lettem figyelmes, hogy mélyeket sóhajtasz. Felnéztem, és azt láttam, ugyanúgy olvasol, ahogy máskor szoktál. Aztán minta dünnyögtél volna valamit. De az is lehet, hogy dudorásztál. Nem tudom, ennyi idő távlatából nehéz megmondani. Akárhogy is, a szemem sarkából figyeltelek. Kíváncsian vártam, mi sül ki ebből. Elcsendesülsz vagy épp ellenkezőleg, megszólalsz? Mi lesz a következő reakciód? Egyáltalán, mi történik veled? És legfőbbképpen, miért? A motyogás, sóhajtás aztán elhalkult, majd megszűnt. Újra csend lett. A megszokott hangok kísértek minket. Levegővétel, lapozás, új póz keresése. Faltad tovább a sorokat, rám se hederítettél. Úgy tűnt, minden visszatér a régi kerékvágásba, és nyomtalanul múlik el ez a furcsa közjáték. Aztán hirtelen, minden előzmény nélkül megszólaltál. Nem néztél fel a könyvből, talán az olvasást sem szakítottad meg, mégis hangosan és jól érthetően azt kérdezted, hogy ezt most te álmodod apa, vagy én? Nem tudtam, mit feleljek. Egyáltalán, jól értettem, amit mondtál? És, ha tényleg szóltál, kíván választ ez a kérdés? Megrökönyödve néztelek, de nem adtad jelét, mit szeretnél. Elkerekedett szemmel bámultalak, hátha újra megszólalsz, hátha megerősíted, hogy várod a feleletem. Esetleg újra felteszed a kérdést: ezt te álmodod apa, vagy én? Semmi nem törte meg a várakozás csendjét. Nyugodtan olvastál tovább. Mintha mi sem történt volna. Mintha nem az életem az egyik legfontosabb kérdése hangzott volna fel.

Kár, hogy nem válaszoltam rá. Azóta sem. Akár te álmodtad, akár én.”

244027249_1459931397720313_5628128854265625847_n_edited.png

Program típus:irodalmi
Helyszín:LaNube
időpont: vasárnap 16h

Egymásra hangolva - zenés irodalmi szövegelés Légrádi Gergő és Dörnyei Szabolcs estje 

Egy vasárnap délutáni kikapcsolódásra és utazásra, Légrádi Gergely és Dörnyei Szabolcs zenés irodalmi estjére hívunk a Kávéházak éjszakára szervezésében. A különleges hangulatú eseményen Légrádi Gergely író a Napfénytető című novelláskötéből olvas fel. A párhuzamok, idősíkok, kérdések és dilemmák, kételyek és valóságok, finom humorú élethelyzetek Dörnyei Szabolcs mesteri gitárjátékával megnevettetnek és elgondolkodtatnak, felbolygatnak és ellazítanak, miközben ráeszmélünk: a történetek rólunk, mindannyiunkról szólnak. Szeretettel várunk a La Nube étterembe, október 10-én, vasárnap 16:00-kor.

Hajdan Vali.jpg

Hajdan Vali: Lélekvirágaim c. zenés verseskötet bemutatója

Önálló vers-estemre invitálom a verset, zenét és humort kedvelõ érdeklõdõket, valamint akik hozzám hasonlóan a 

magyar nyelv szerelmesei és nem bánják, ha az est során szeretettel játszom a szavakkal és el is gondolkodtatok azokkal.

Program típus:irodalmi
Helyszín:MrSale Café
időpont: szombat 17h

Losonczi akusztik.jpg

Program típus:zenei
Helyszín:MrSale Café
időpont: szombat 18h

Losonczy Akusztik - szórakoztató gitárjáték klasszikusaink slágereivel

Losonczy Zoli barátunk lírai gitárestjére.

Az LGT dalokhoz ajánljuk belga söreinket,

Cseh Tamás dalaihoz házi fröccseinket,

a Quimby dalaihoz egy pohár Portugesert,

a The Beathles dalai mellé mennyei browninkat,

Johnny Cash dalaihoz pedig egy pohár skót whiskeyt jéggel!

Várjuk szeretettel!

Zsebők Csaba .jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:MrSale Café
időpont: szombat 19h

Zsebők Csaba költő-igric estje - saját dalok és versek gitárral, tamburával"

Zsebők Csaba AMűvész Klubkávézó teraszán költőként és igricként egyaránt megmutatkozik.

Bemutatja jó néhány költeményét, a Sejtjeidben élnék és a Végtelenjeinken hajózunk című könyveiből, s a készülő harmadik verseskötetéből.

A reménybeli kötet közel húsz költeménye már megjelent irodalmi, művészeti folyóiratokban, a költő ezekből ugyancsak ízelítőt ad.

Zsebők gitárt is ragad, hogy igricként előadja nyolc-tíz megzenésített versét.

Az esten saját dalai mellett várhatóan elhangzik Cohen, Lennon, Bregovity és Dusán egy-egy műve, „ZseCsa” értelmezésében, illetve egy-két magyar és balkáni népdal.

Jazz Pie Coffee Botos BRUBERI.jpg

Program típus:zenei
Helyszín:BruBeri
időpont: szombat 14-16h

Jazz-Pie & Coffee! Örömezene kávéval a törzshelyen! 

Igazi délutáni JazzPuknik várható a BruBeriben. A BruBeri tulajdonosa sokoldalúságát a Kávéházak Éjszakáján ismét megmutatja nektek! Régi zenésztársait hívta meg a hétvégére zenélni a kávézóba, ahol szombaton Botos Tibi, Botos Zsolt és Ríz Laura lesznek a vendégei. A hely, mint mindig főzi a zene mellé az isteni kávét és pitével vár benneteket! 

IF SULAMERIJAZZ from BRAZIL.jpg

SULAMERIJAZZ from BRAZIL: Serafin de Janiero (tr), Leonidas Alcaide (b), Andres Riobo (g)

Igazi, vérbő latin jazz koncert! Gyere el és meglátod! 

Program típus:zenei
Helyszín:If Jazz Café
időpont: szombat 19:30

IF Neumann Balázs trió.jpg

Program típus:zenei
Helyszín:If Jazz Café
időpont: vasárnap 19:30

Neumann Balázs saját kvartettjének első önálló albuma, az  Emerging frequencies egy új, különleges színfolt a hazai jazzfelvételek között. Elsősorban Neumann Balázs kiváló  kompozícióira épülő, egységes, lírai hangulatú lemez, melyből a dinamikai kontraszt és lendületesség sem hiányzik. A középpontban a kvartett áll, ugyanakkor a helyenként akusztikus gitárral, illetve fúvós backgrounddal kiegészült formációkra írt darabok Balázs sokoldalú hangszerelői tevékenységét tükrözik.

 

A lemez első és utolsó darabja a Worshop 5  méltán lett a legjobb kompozíció a Magyar Jazz Szövetség 2006-ban megrendezett zeneszerzői versenyén, a bigband kategóriában. A darab kvartett verziója bizonyítja, hogy egy jó jazzkompozíció  minden formációban meg tud szólalni. Ehhez persze olyan profi muzsikusok is kellenek, mint a kvartett kiváló szólistája, Dennert Árpád, a Mohay András és Soós Márton alkotta fantasztikus ritmusszekció és nem utolsó sorban Neumann Balázs mint kiváló pianista is, akinek elsősorban remek harmóniaérzéke és érzékeny, kifinomult billentése érvényesül e felvételeken. Továbbá megkülönböztetett figyelmet érdemel Oláh Szabolcs közreműködése szerzőként és gitárosként egyaránt.

Coffe42 program .jpg

Cupping program 18.00-23.00 óra között várunk benneteket szeretettel őrült kávépörkölő helyszínünkre, ahol beavatunk benneteket a kávépörkölés világába, számos titkot elárulunk és még kávékat is kóstolhattok. Nezvál Máté csúcsbarista és kollégái várnak benneteket sok szeretettel! 

Program típus:kóstoló
Helyszín:Coffee42
időpont: szombat 14-18

Nőművészet Martos Cafe Frei.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Cafe Frei Falk Miksa
időpont: szombat 16h

„Ez annyira jó, hogy ha nem tudnám, meg nem mondanám, hogy egy nő csinálta”

Kerekasztal-beszélgetés a női művészek helyzetéről a művészettörténetben és a műkereskedelemben

Martos Gábor most megjelent, Önarckép nyaklánccal – Női alkotók a műkereskedelemben című könyvében, amely a női művészeknek a világ és Magyarország műtárgypiacán elfoglalt helyzetét járja körül, miközben igyekszik rámutatni a feltűnő különbségek történelmi okaira, vizsgálja a kánont alakító múzeumok gyűjteményezési- és kiállításpolitikáját, a nemzetközi vásárok felhozatalát, az aukciósházak kínálatát és az árverési eredményeket. 

Moderátor: Rudolf Anica, az Új Művészet folyóirat vezető szerkesztője, a könyv szerkesztője.

Törött tulipánok.png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Cafe Frei Falk Miksa
időpont: szombat 17h

Mörk Leonóra -  aki a regényeit többnyire műkincsek vagy régiségek köré írja - új könyve Hollandiába repít bennünket Vermeer világába. 

Törött tulipánok: 1651, Hollandia. A köztársaság virágkorát éli, hajói bejárják az óceánokat, a világ négy sarkából szállítják haza távoli tájak kincseit. Jant, a fiatal festőt, Rembrandt egyik tanítványát egy gazdag amszterdami kereskedő vidéki udvarházába szólítja a megbízatása. 

 

Az íróval Oláh Andrea beszélget

 

Az író egyéb könyvei: 

 A porcelánlány:

Egy emlékkönyv és egy biedermeier komód - ennyi jut Lilinek a családi hagyatékból. Az örökség mégis meglepetéssel szolgál: amikor a lány felfedez az interneten egy régi német udvarházról készült fotót, és rájön, hogy a századfordulós emlékkönyvben találkozott vele. De hogy került egy északnémet kastély képe 1914-ben egy miskolci polgárlány emlékkönyvébe?

 

Lány igazgyöngyökkel

A főhős Drezdába érkezve beleszeret a királyi kincstár barokk gyöngyfiguráiba, és  egy 18. századi útinaplóban kibontakozik a gyöngyfigurák alkotójának története.

Antalffy.png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Cafe Frei Falk Miksa
időpont: szombat 18h

Képzőművészek kihívásai és a múlt és az ihlet viharaiban.

 Miért tartunk csodálatosnak ma régi alkotásokat, és azok voltak-e a maguk idejében? Híres volt-e valóban Leonardo, El Greco, Van Gogh vagy Botticelli? Ismerhetünk hasonló alakokat más korokból? Mennyire kaphatott teret valóban az ihlet, és valóban mindenkinek volt valamilyen betegsége? Szerencsésen sikerült-e minden művészeti kísérlet? Mely alkotások és művészek vesztek el teljesen? Hogyan segítette vagy gátolta a történelem egyes, ma evidensen imádott művészek és stílusok érvényesülését? Az előadás modern művészetfogyasztásunk kliséit fordítja ki sarkaiból.

Screen Shot 2021-09-22 at 10.36.45.png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Scruton-Zoltán u
időpont: szombat 17h

Két könyv - két megközelítés. Az egyik fikció, a másik maga a történelem. Beszélgetésünkben a múltfeldolgozás, hőseink keresésének kérdéseit boncolgatjuk a kötetek írójával illetve szerkesztő-kiadójával.                                 A Magyar Hősök hiánypótló kötet, mely a XX. Század nagy drámáinak hétköznapi hőseinek állít emléket. A könyv alapján színdarab is születik a fitala korosztály számára.                                                                                          A regényről: Csonka György ezredest nem csak a múltja üldözi: az Államvédelmi Hatóság rettegett nyomozói is a sarkában vannak. Jól ismeri a módszereiket, hiszen korábban maga is alkalmazta őket; tudja, hogy ha egyszer elkapják, többé nincs menekvés. Öngyilkossági kísérlete nem sikerül, és már az alkohol sem hoz megnyugvást. Nincs mese: családjával együtt el kell hagynia az országot. De vajon lehetséges-e a szökés - a disszidálás - a besúgók láthatatlan hadserege közepette? Tud-e még bízni bárkiben is? Félreállíthat-e az útból mindenkit? Cserhalmi Dániel második Ávh-regénye először elaltatja az olvasó éberségét... aztán felborítja a sakktáblát, és szanaszét röpködnek a sakkfigurák... de persze lehet, hogy ez is csak a játszma része. A könyv az Állambiztonsági Szolgálatok Történelmi Levéltára szakmai támogatásával készült. Cserhalmi Dániel végzettségét tekintve környezetgazdálkodási-agrármérnök, és jelenleg az Állatorvostudományi Egyetemen oktat növénytani tárgyakat. A magyar krimi rajongói azonban máshonnan ismerhetik a nevét, hiszen ő a Csengőfrász című nagy sikerű ÁVH-regény szerzője is. Most pedig újabb könyvvel örvendezteti meg a műfaj kedvelőit!

 

A Szibériai csapda először elaltatja az olvasó éberségét… aztán felborítja a sakktáblát, és szanaszét röpködnek a sakkfigurák… de persze lehet, hogy ez is csak a játszma része.

faludi.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Scruton-Zoltán u
időpont: szombat 18h

Kötetünk válogatás Faludy György eddig feldolgozatlan levelezéséből: a kézirattárakból és magántulajdonból összegyűjtött levelek nagyobb része Faludy írása, de közlünk hozzá írottakat is. Az írásokból kirajzolódik a költő irodalmi és baráti kapcsolatrendszere. 

A Faludy-levelek terjedelme és témája rendkívül változatos, ám egyvalami közös bennük: az írójuk mesélő- és anekdotázókedve. Történetek és panaszok sorjáznak családtagokról, kortárs írókról, emigránsokról és politikusokról. A magánéleti események, életrajzi kalandok mellett persze az irodalom is teret kap: az új alkotásokról vagy az olvasmányokról szóló beszámolók adják az írások másik visszatérő témáját. Mindezt útleírások és eszmefuttatások színezik, például az élet értelméről és civilizációnk pusztulásáról.

 

„Az ember a legokosabban teszi, ha szűk baráti kört gyűjt lassan maga köré, két-három vagy négy embert, akikben megbízhat és akikkel megosztja a gondolatait és akiket falnak használ a külvilág ellen, ahogy az ember maga is fal az ő számukra a világ ocsmányságainak izolálására. Ez a legtöbb, amit az ember tehet, és ezen túl van sok minden vigasztaló: a természet szépsége – amelyet még nem tudtak egészen tönkretenni, bár a legjobb úton haladunk feléje – és könyvek, festmények meg zene, olykor még színház is.” 

 

cake-1839134_1920(1).jpg

Helyszín:Gerlóczy u. 1
időpont: szombat 15h -időtartam: 2.5h

Hagyd a hétköznapokat egyhangúságát a hátad mögött és gyere velünk egy illatos, ízes időutazásra ezen a délutánon. Hogy felidézd egykori és ma is működő kávéházak históriáit majd a végén megpihenj egy fekete és sütemény társaságában. 

Vajon tudtad-e, hogy anno voltak olyan kávéházak, melyeket a művészek, írók látogattak szívesen, míg megint másokat a tudósok, voltak ahol hamis tanúzáshoz lehetett embereket lelni, megint máshol párbajsegédeket. Centrál, Pilvax, Gerlóczy, Elysée, Fiume... mind csupa legendával teli kávéház. Ugyanis....A kávéház sokkal több, mint egy kávéház. Intézmény. Befolyásol, meghatároz, a valahová tartozás érzetét kelti, ingerek tárháza. 

Az első "igazi" kávéházak valamikor az 1800-as évek második felében jelennek meg az akkori Pest-Budán, manapság pedig csak az nem talál magához illő kávéházat, aki nem akar, hiszen reneszánszukat élik a jó feketét kínáló helyek. Sétánkat a Mokka Cukkában zárjuk, ahol Majoros Ádám barista elkészít mindenki számára egy nagyszerű specialty kávét.

A program időpontja: 2021. október 9. 15.00 óra Időtartam: 2,5 óra

Találkozási hely: Budapest, V. Gerlóczy u. 1.

A séta ára: 5.300,- HUF/fő, amely tartalmazza a program árát illetve bármilyen kávét, amelyet csak az étlapról választasz magadnak és egy panna cottát vagy sajttortát. 

Párttal a néppel .png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Scruton-Zoltán u.
időpont: szombat 16h

Miért "kellett" részt venni a május elsejei felvonulásokon? Miért volt mindenki úttörő, amikor a KISZ-ben és az MSZMP-be nem volt kötelező belépni?

Hogyan válhattak a Magyar Népköztársaság állampolgárai szocialista hazafiakká, és meddig kellett várni a szocialista nemzet kialakulására? A többi között ezekre a kérdésekre is keresi a választ Pap Milán nemrégiben megjelent könyve, amelyben a szerző átfogó képet ad az olvasóknak a Kádár-korszak politikai rendszerének működéséről. 

Az íróval és Tóth Eszter Zsófia történész-társadalomkutatóval Botos Máté egyetemi docens, PPKE beszélget

1016554_1420204784942937_3307721944593397895_n.jpg

Résztvevők: Huszárik Kata, színésznő, Lukácsy György, filmritikus, esztéta, Huszárik Zoltán Alapítvány elnöke, Rácz Anna, színművész

Program típus:irodalmi
Helyszín:Scruton-Feneketlen tó
időpont: szombat 18h

Y-z generáció.png

Y-Z gerenerációs nők a filmes és színházi világban.  

A magyar filmgyártás újabb aranykorát éli, és mint minden szektorba, a filmes világába is berobbantak az úgynevezett Y és Z generáció fiataljai, akik között egyre nagyobb számban vannak jelen nők is. De vajon mi foglalkoztatja, mi taszítja és mi motiválja az „ezredfordulós” nemzedék női tagjait? Milyen kihívásokkal kell szembenézniük, milyen jövőképet látnak maguk előtt, illetve mi az, amit eltanulnának az idősebb generációtól, és mi az, amit újragondolnának?

 

Résztvevők: 

 

Kerékgyártó Yvonne

Bánovits Vivianne

Hais Dorottya

 

A beszélgetést vezeti:

 

Maráczi Tamás

Program típus:irodalmi
Helyszín:Scruton-Feneketlen tó
időpont: szombat 17h

1956_.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Premier Kultcafé
időpont: vasárnap 18h

Forradalomról és más effélé emberi lomról

A Világtörténelmi kaleidoszkóp magyar szemmel című kötet szerzőjével, a Rubicon Intézet főigazgatójával, Hahner Péterrel az Intézet munkatársa, Tarján Tamás beszélget.

Dr. Hahner Péter, a PTE BTK Újkortörténeti Tanszék tanszékvezető egyetemi docense 

coffebeans 2.png

Kóstolj bele a kultúrába a Kávéházak Éjszakáján, az év legemberközelibb rendezvényén!

bottom of page