top of page
shutterstock_667171729_edited_edited.jpg
coffeecup LOGOfinal copy.png
house icon.png
  • Facebook
  • Instagram

Irodalmi

programok

Ady és Csinszka, Arany és Petőfi, Radnóti és Gyarmati Fanni, Mészöly Miklós és Polcz Alain, Hamvas Béla, Weöres Sándor, Pilinszky, Janikovszkij Éva, John Lukács, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, József Attila és még sokan mások “vendégei” voltak a kávéházi estjeinknek. Egy pillanat alatt elrepítettek minket abba a korba, abba a hangulatba, azokba az érzésekbe, amelyek hallhatatlanná tették őket. Klasszikusaink mellett kortárs költőink, mint például Závada Péter, Simon Márton a velünk élő élet mélyebb megélésével ajándékoznak meg bennünket. A Kávéházban élő irodalom csodás élmény egy jó kávé mellett. 

 

…”Könyvet írok. Idevaló könyvet, amit azonnal le lehet tenni, ha hozzák a levest. Újra föl lehet venni s mielőtt a szardella érkezik, még el is lehet olvasni belőle ötven sort. Esetleg százat. Két lapot vacsora előtt. Olyan könyvet, amelyik nem sértődik meg, ha olvasás közben az ember kinéz a partra és elbámészkodik valamin, amit a következő pillanatban elfelejt. El lehet veszíteni és el lehet ajándékozni. A szobában, itthon, vagy a könyvtárban semmit sem fog érni. Olvasása nem is ajánlatos. Csak fűszeres babérlevegővel élvezhető. Legjobb kávé után, amikor az ember nyugvószékben hever, illatos cigarettát szív, elolvasva belőle másfél lapot s utána édesen szundikál, mialatt a sirályok a kék víz fölött keringenek…” Hamvas Béla

pile.png
225172248_417538946176596_4290817206107372358_n.jpg
Saly Noémi .png

Saly Noémi előadása: A pikolótól a főúrig - A káváházi szamárlétra

Irodalom- és Budapest-történész, helytörténeti írások szerzője, rádió- és tévéműsorok gyakori és népszerű szereplője, a Nagy Budapest Törzsasztal egyik alapítója.

Legfontosabb témája a kávéháztörténet – ahogy ő maga meghatározza: „a régi budapesti élet elbűvölő esszenciája”.

Program típus:irodalmi
Helyszín:Scruton
időpont: szombat 16h

Frei tamas .jpeg

TELTHÁZ! Peking - Frei Tamás felolvasóestje 

Helyszín: Cafe Frei Károly körút – 1075 Budapest, Károly krt. 9.

Időpont: 19:00-20:30 között

Regisztráció: előzetes regisztráció a helyszínen, szeptember szeptember 25-től

 

Közönségtalálkozó Frei Tamással, aki felolvas készülő, jövőre megjelenő regényéből, a Peking című konspirációs thrillerből. Várunk minden kávé- könyvrajongót erre a zártkörű programra A Kávéházak Éjszakáján. A részvétel ingyenes, de a korlátozott férőhely miatt előzetes helyszíni regisztráció szükséges.  

Program típus:irodalmi
Helyszín:Cafe Frei Károly krt.
időpont: vasárnap 19-20:30

Sal Endre.JPG

Beszélgetés Mihály Gyulával, a korszak nagy ismerőjével, aki nem mellesleg a legnagyobb kávéházi relikvia-gyűjteménnyel rendelkezik. Melyik kávéház volt Ady Endre törzshelye? Kik ültek a Japán kávéházban a művészek asztalánál? Hányféle ásványvizet szolgáltak fel a kávéházakban? A beszélgetés moderátora Sal Endre, a www.ujsagmuzeum.hu alapító-főszerkesztője, a Mi, Magyarok a századelőn című könyv szerzője. 

Program típus:irodalmi
Helyszín:Hadik
időpont: szombat 16h

Pokolbéli világnéző Faludy Turek .png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Scruton
időpont: szombat 19h

Pokolbéli világnéző Faludy Györggyel

versszínházi monodráma Faludy György életéről és költészetéről

Faludy György volt talán az utolsó élő képviselője irodalmunkban annak az egyetemes görög és latin kulturális értékeket ismerő költő-gondolkodó generációnak, amely a századelő magyar irodalmát meghatározta.

E rendhagyó irodalom- és történelemórának is beillő előadásunk ennek a páratlan, sokat vitatott, sokak által szeretett és sokak által nem szeretett költő-kalandornak állít emléket.

Elgondolkodtató, hogy a József Attilánál mindössze 5 esztendővel, Radnóti Miklósnál egy esztendővel fiatalabb költőt kortársunkként emlegetjük. Ez a tény igazán izgalmas gondolatokat indít el a sors és az egyéni vállalások kérdésében.

Faludy 2 alkalommal is emigrált hazájából. Először a fasiszta diktatúra elől menekült, majd pár évvel később a kommunista diktatúra kényszerítette országa elhagyására.

Bejárta, belakta a fél világot. Élt Párizsban, Marokkóban, New Yorkban, Torontóban, Máltán és még sorolhatnánk.

Még életében bekerült az Encyclopedia Britannicá-ba, parkot nevezett el róla a kanadai állam Torontóban és webes források szerint irodalmi Nobel-díjra is jelölték az '50-es években.

 

De ki volt ez a világfi? Az átlag magyar ember annyit tud róla, hogy nem hordott zoknit, 60 évvel fiatalabb feleséggel bosszantotta irigyeit és hogy Francois Villont átköltéseivel ő tette igazán népszerűvé Magyarországon?

Az előadás csodálatos nyelvi anyaga, a XX. századon átívelő lebilincselő és humoros élettörténet, Faludy könnyeden drámai kedélye tanulságos és szórakoztató színházi program fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

244179366_5058992317450139_2726793326291968681_n_edited.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Hadik -Szatyor Bár
időpont: szombat 17h

Medgyes Péter - Varga Korintár Pál: Diplomaták mesélik 2. beszélgetőtárs: Odze György

Medgyes Péter - Varga Koritár Pál: Diplomaták mesélik 2. című könyve a Kávéházak Éjszakája eseménysorozat keretében kerül bemutatásra. Az írókkal Odze György beszélget. "Amikor két évvel ezelőtt a kezembe került a Diplomaták mesélik c. kötet, bevallom először magam is azt hittem, ez csupán egy anekdotagyűjtemény, amivel kiérdemesült hölgyek és urak egymást szórakoztatják, mint egy afféle szakmai érettségi találkozón. Aztán, ahogy olvasni kezdtem a könyvet, rájöttem, sokkal többről van szó. A színes történetekből nem csak egy sokak számára titokzatos szakma finomságai derülnek ki, hanem megismerhetjük a közelmúlt történelmének, politikai összefüggéseinek néhány érdekes háttérrészletét és különböző kultúrák szokásait is. Az első kötet sikerén felbuzdulva a kiadó most a folytatással rukkolt elő, ami nem kevésbé tanulságos és szórakoztató. A történeteket az is változatossá teszi, hogy a szerzők között nemcsak úgynevezett karrierdiplomatákat találunk, vagyis akiknek ez a szakmájuk, hanem nagyszerű műfordítókat, legendás újságírókat és egyetemi professzorokat, tábornokot, írót, színészt, történészt, akik életük egy-egy szakaszában diplomáciai szolgálatot teljesítettek." Kepes András

Brody Janos portre.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Hadik -Szatyor Bár
időpont: vasárnap 18h

Bródy János: Saját hangon beszélgetőtárs: Vitáris Iván

„Hát hadd legyek az, aki eddig is mindig voltam

Ha szeretsz, fogadj el úgy, ahogy vagyok

És ha nincs szükséged rám, azt is megértem

Én csak védtelen áldozatokat vigasztalok

 

Kérlek hidd el, jobb lenne úgy, hogy

Ha figyelnél egy kicsit rám

És nem állnánk egymással szemben

A Mariana-árok két oldalán”

 

(Mariana-árok, részlet)

 

Bródy János (1946, Budapest)

Bródy János 2021-ben töltötte be 75. életévét. Ebből az alkalomból bocsátjuk közre ezt a válogatást, amely a sokszínű és kiterjedt életmű 75 dalszövegét tartalmazza (plusz egy ráadást). Amikor azt a 75 dalszöveget kerestük, amelyekkel leginkább jellemezni tudjuk a még mindig aktívan alkotó művészt, abból indultunk ki, hogy Bródy János nemcsak kivételes tehetségű zeneszerző és szövegíró, hanem egyben saját dalait előadó művész, és nem kis meglepetéssel állapítottuk meg, hogy ha összeszedjük az önálló lemezeken szereplő dalokat és kihagyunk néhányat, amelyeket a szerző eredetileg másoknak írt, éppen kijön a számmisztikában hívők számára kedves 75 dalszöveg. 

Képernyőfotó 2021-09-23 - 16.27.05.png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Cosy Café
időpont: vasárnap 17h

Hajdú Balázs: Meztelen masszázs Ottóval – beszélgetőtárs: Király Levente

"Oly sokan viselkednek Kína módra, míg Balu maga a Hunniába szakadt Tibet. Nem akarja; az. Buddhista párpercesek korunk egyik legeredetibb gondolkodójától." 

Bödőcs Tibor 

 

"1982-ben születtem Szentesen. Ezt a részt a "nagyok" is így kezdik. Később mindenféle dolgokat csináltam, sokfelé, majd végül otthon kellett maradnom, így megírtam ezt a könyvet. Jó szórakozást, és egy kis komolyságot!" 

Hajdú Balázs

Kávéházak Éjszakája.jpg
coffeecup LOGOfinal copy.png

Budapest    október 9-10

43 beszélgetés .png

43 BESZÉLGETÉS kötetbemutató és +1 Beszélgetés Gerendás Péterrel! 

Demjén Ferenctől Vitray Tamásig

Sz. Koncz István

"Az utolsók között mentem el, és az elsők között jöttem haza - hirdette magáról Zwack Péter. Kíváncsi voltam a történetre, az emberre. De kíváncsi voltam Pick Tamásra is, akinek nem sikerült megmentenie a család számára a szalámigyártást.

Program típus:irodalmi
Helyszín:Ibolya Presszó
időpont: vasárnap 19h

REJTŐ.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Zsolnay Kávéház
időpont: szombat 18:30

Világromlástól zsemlemorzsáig – Rejtő Jenő á la Turbigo mottó: „Az úri közönség táncol! Dining room, Man spricht deutsch."

Az irodalmi csevelyt szervírozza, vetít és ámít: Thuróczy Gergely irodalomtörténész, Rejtő-kutató, a Petőfi Irodalmi Múzeum Izzadt Greg kapitánya.

Az esten feltét nélkül garníroz a Zsolnay Kávéház felszolgáló csapata.

 

Az irodalmi esten való részvétel feltétele a helyszíni fogyasztás: 

ezen a napon különleges kedvezménnyel kóstolhatók meg a Körúti Falatok. A Falatokhoz illő borokat is ajánlunk.

 

Az eseményen való részvételre előzetes regisztráció itt: zsolnaykavehazakejszakaja@gmail.com

 

Körúti Falatok

 

Sonkás sajtozás - mangalica sonka és kolbász, Gomolya-Obatzda, sózott lilahagyma frissen sült házi kovászos kenyér     #Sonkássajtozás                    2.900 Ft

egy pohár bor – vörös             az ajándékunk! 

 

 

Krémek a kamrából – körített túró, liba rilette, kapris tojáskrém frissen sült házi kovászos kenyérrel,

#Krémek a kamrából                            2.900 Ft

egy pohár Furmint az ajándékunk! 

 

Olívás zöldségnyárs  (V,LF,GF)  - Olíva, szárított paradicsom, avokádó, gomba    2.900 Ft

 +   egy pohár vörös bor az ajándékunk!

 

Zsolnay Trilógia – Eszterházy, Dobos és Zserbo falatok, kávé vagy tea.         2.900 Ft

#ZserboEszterházyDobos

 +   egy pohár édes desszert bor az ajándékunk!

Nőnyugat E-színház.png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Három Holló
időpont: vasárnap 19h

A Nyugat indulásának éveiben, az irodalom megújulásával párhuzamosan, a magyar társadalomban megindult egy csendes forradalom. Polgári nők serege vágyott vagy kényszerült arra, hogy otthagyva a „privát mamuskaéletet”, egzisztenciát, sikert és megbecsülést vívjon ki magának – saját jogon. Ennek az átmeneti kornak emblematikus figurái a folyóirat körül íróként, múzsaként, feleségként, barátként szereplő nők, akiknek sorsa és munkássága ma már elhomályosult része kulturális emlékezetünknek. A nőNYUGAT róluk szól. Szerelmeikről, házasságukról, sikereikről, kudarcaikról. Elhallgatott és kimondott, leírt és elfeledett szavaikról. Éleslátásukról, amellyel magukat és kortársaikat szenvedélyes elemzés alá veszik. A nőNYUGAT nem hangos irodalomtörténet, és nem kíván megkésett elégtételt nyújtani a nagy férfiak árnyékában élő és író nőknek. Legalábbis nem úgy. Ha van egy szóba sűríthető szándék, akkor az a beszéd: beszéljünk róluk, általuk magunkról, beszéljünk nőről és férfiról, beszéljünk arról, hogy miként éljünk teljes életet, és hogyan szembesüljünk ennek elborzasztó lehetetlenségével.
223950006_358199292338188_1364248348967178028_n.jpg
Spíró Kvartett E-Színház .png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Magvető
időpont: szombat 15h

A Kvartett panelházaspárjának rutinos mindennapjait különös esemény zavarja meg: egy Amerikából érkező idegen kopogtat be hozzájuk, s azt hajtogatja, hogy a családfő, az Öreg mentette meg az életét ’56-ban, hisz ő figyelmeztette a forradalom után sejthető számonkérésekre. A váratlan Vendég sok évtized múltán sem feledi az Öreg jóságát, s most drága ajándékokkal szeretné meghálálni az egykori segítséget. Csakhogy a múltban ragadt és gyanakvó családfő árulónak nevezi a Vendéget, és kitessékeli. Egyszerre szívbemarkoló, szánalmas és groteszk beszélgetésnek leszünk tanúi – amikor a Vendég próbálja meggyőzni az Öreget a napnál is világosabb igazságról, amelyet az valamiért nem hajlandó meghallgatni, még kevésbé megérteni...Műfaj: Szórakoztató, Dráma

Színház: Pesti Színház

Szerző: Spiró György

Rendező: Marton László

Időtartam: 110 perc

Spíró György .png

Az E-Színház vetítése után találkozhattok az íróval, aki új könyvét is dedikálja 

Program típus:irodalmi
Helyszín:Magvető
időpont: szombat 17h

Lelkes halott felolvasnak a 168 óra tárcistái .png

Érdekes írások - érdekes Novellák igazi Magvetős hangulatban! 

Program típus:irodalmi
Helyszín:Magvető
időpont: szombat 18h

222640505_345132190451730_8568170291729215720_n.jpg
Nem biztos hogy visszajövök Mészáros Dorka .png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Smúz
időpont: szombat 16h

Mészáros Dorka: Nem biztos, hogy visszajövök – krimi egy kriminológustól

Mit érdemel az a bűnös…? Teszi fel a kérdést Mészáros Dorka író, kriminológus, kommunikációs szakértő új könyve, a Nem biztos, hogy visszajövök borítóján. A pörgős, huszonnégy óra alatt játszódó krimi főszereplői tanárok, akik egy eltűnt diák után nyomoznak. A zárt közösség dinamikája mozgatja a szálakat, a szereplők döntései határozzák meg a cselekményt. Társadalmi problémák egy mikroközösségen keresztül láttatva, a realitás és az őrület keveredése egy karakterkrimiben.

A Kávéházak éjszakáján Mészáros Dorka új krimijének karaktereit felhasználva beszél különböző devianciákról, a viktimológiáról, az áldozathibáztatásról, a tekintélyelvűségről, a moralitás kérdésességéről, a pszichopátiáról, a serdülőkor jellegzetességeiről, a szexuális zaklatásról, bántalmazásról. Ki irányít egy zárt közösségben? Bűncselekménynek számít-e valami, ami felett mindenki szemet huny? Egyáltalán, mitől lesz elítélendő egy viselkedés? Miért hallgatnak az áldozatok? Meddig terjed egy tanár felelőssége? Milyen eszközei vannak egy diáknak? A tanárok miért nem hívták a rendőrséget? És a legfontosabb, mit érdemel a bűnös?

 

A könyvről: 

Péntek este, az érettségire előkészítő hétvége.

A bentlakásos gimnáziumból eltűnik egy diák. Alig pár hónappal a tizenhét éves Tekla öngyilkossága után nem hiányzik egy újabb botrány az intézménynek. Ráadásul Tekla halála kapcsán az a pletyka kering a diákok között, hogy az iskola réme, a Kertész les újabb és újabb áldozatokra.

A gimnázium jó híre védelmében a tanárok úgy döntenek, nem értesítik a friss esetről a rendőrséget, hanem maguk kezdenek nyomozni. Arra azonban nem számítanak, hogy a kutatás során a saját gyarlóságaikkal és bűneikkel kell elszámolniuk.

A titkokkal és elfojtott érzelmekkel teli nyomozás során kiderül, hogy a Győryben semmi sem az, aminek látszik.

A Nem biztos, hogy visszajövök a népszerű tinikönyszerző, Mészáros Dorka első, felnőtteknek szóló regénye.

Legradi.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Mantra
időpont: szombat 17h

Légrádi Gergely - Alkalomadtán c. készülő regényéből olvas fel

Légrádi Gergely író, ügyvéd, 5 kötetes szerző Alkalomadtán című készülő regényéből olvas fel részleteket október 9-én, szombaton 17:00-kor a Mantra Coffee Bar-ban, a Kávéházak Éjszakája szervezésében! 

A családregény a generációk óta elhallgatott titkokról, szándékosan elferdített múltról, sebekről és kimondatlanságokról szól a család négy tagjának különböző szemszögeiből. Épülhet –e jövő az elhallgatott múltra? Formálódhat-e boldogság az elfojtás talaján? A felolvasás után kötetlen beszélgetésre invitáljuk a résztvevőket.

 Szeretettel várjuk október 9-én, szombaton 17:00-kor a Mantra Coffee Bar-ba, a Kávéházak Éjszakája szervezésében! 

 Részlet a készülő regényből: 

„Olvastunk, a szokásos módon szótlanul, egymás mellett. Csend volt a házban, anyád sem volt otthon. Talán elment valahová, mert mozgását, motoszkálását sem lehetett hallani. Először arra lettem figyelmes, hogy mélyeket sóhajtasz. Felnéztem, és azt láttam, ugyanúgy olvasol, ahogy máskor szoktál. Aztán minta dünnyögtél volna valamit. De az is lehet, hogy dudorásztál. Nem tudom, ennyi idő távlatából nehéz megmondani. Akárhogy is, a szemem sarkából figyeltelek. Kíváncsian vártam, mi sül ki ebből. Elcsendesülsz vagy épp ellenkezőleg, megszólalsz? Mi lesz a következő reakciód? Egyáltalán, mi történik veled? És legfőbbképpen, miért? A motyogás, sóhajtás aztán elhalkult, majd megszűnt. Újra csend lett. A megszokott hangok kísértek minket. Levegővétel, lapozás, új póz keresése. Faltad tovább a sorokat, rám se hederítettél. Úgy tűnt, minden visszatér a régi kerékvágásba, és nyomtalanul múlik el ez a furcsa közjáték. Aztán hirtelen, minden előzmény nélkül megszólaltál. Nem néztél fel a könyvből, talán az olvasást sem szakítottad meg, mégis hangosan és jól érthetően azt kérdezted, hogy ezt most te álmodod apa, vagy én? Nem tudtam, mit feleljek. Egyáltalán, jól értettem, amit mondtál? És, ha tényleg szóltál, kíván választ ez a kérdés? Megrökönyödve néztelek, de nem adtad jelét, mit szeretnél. Elkerekedett szemmel bámultalak, hátha újra megszólalsz, hátha megerősíted, hogy várod a feleletem. Esetleg újra felteszed a kérdést: ezt te álmodod apa, vagy én? Semmi nem törte meg a várakozás csendjét. Nyugodtan olvastál tovább. Mintha mi sem történt volna. Mintha nem az életem az egyik legfontosabb kérdése hangzott volna fel.

Kár, hogy nem válaszoltam rá. Azóta sem. Akár te álmodtad, akár én.”

Hajdan Vali.jpg

Hajdan Vali: Lélekvirágaim c. zenés verseskötet bemutatója

Önálló vers-estemre invitálom a verset, zenét és humort kedvelõ érdeklõdõket, valamint akik hozzám hasonlóan a 

magyar nyelv szerelmesei és nem bánják, ha az est során szeretettel játszom a szavakkal és el is gondolkodtatok azokkal.

Program típus:irodalmi
Helyszín:MrSale Café
időpont: szombat 17h

244027249_1459931397720313_5628128854265625847_n_edited.png

Program típus:irodalmi
Helyszín:LaNube
időpont: vasárnap 16h

Egymásra hangolva - zenés irodalmi szövegelés Légrádi Gergő és Dörnyei Szabolcs estje 

Egy vasárnap délutáni kikapcsolódásra és utazásra, Légrádi Gergely és Dörnyei Szabolcs zenés irodalmi estjére hívunk a Kávéházak éjszakára szervezésében. A különleges hangulatú eseményen Légrádi Gergely író a Napfénytető című novelláskötéből olvas fel. A párhuzamok, idősíkok, kérdések és dilemmák, kételyek és valóságok, finom humorú élethelyzetek Dörnyei Szabolcs mesteri gitárjátékával megnevettetnek és elgondolkodtatnak, felbolygatnak és ellazítanak, miközben ráeszmélünk: a történetek rólunk, mindannyiunkról szólnak. Szeretettel várunk a La Nube étterembe, október 10-én, vasárnap 16:00-kor.

Zsebők Csaba .jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:MrSale Café
időpont: szombat 19h

Zsebők Csaba költő-igric estje - saját dalok és versek gitárral, tamburával"

Zsebők Csaba AMűvész Klubkávézó teraszán költőként és igricként egyaránt megmutatkozik.

Bemutatja jó néhány költeményét, a Sejtjeidben élnék és a Végtelenjeinken hajózunk című könyveiből, s a készülő harmadik verseskötetéből.

A reménybeli kötet közel húsz költeménye már megjelent irodalmi, művészeti folyóiratokban, a költő ezekből ugyancsak ízelítőt ad.

Zsebők gitárt is ragad, hogy igricként előadja nyolc-tíz megzenésített versét.

Az esten saját dalai mellett várhatóan elhangzik Cohen, Lennon, Bregovity és Dusán egy-egy műve, „ZseCsa” értelmezésében, illetve egy-két magyar és balkáni népdal.

Nőművészet Martos Cafe Frei.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Cafe Frei Falk Miksa
időpont: szombat 16h

„Ez annyira jó, hogy ha nem tudnám, meg nem mondanám, hogy egy nő csinálta” Kerekasztal-beszélgetés a női művészek helyzetéről a művészettörténetben és a műkereskedelemben Martos Gábor most megjelent, Önarckép nyaklánccal – Női alkotók a műkereskedelemben című könyvében, amely a női művészeknek a világ és Magyarország műtárgypiacán elfoglalt helyzetét járja körül, miközben igyekszik rámutatni a feltűnő különbségek történelmi okaira, vizsgálja a kánont alakító múzeumok gyűjteményezési- és kiállításpolitikáját, a nemzetközi vásárok felhozatalát, az aukciósházak kínálatát és az árverési eredményeket. ​ Moderátor: Rudolf Anica, az Új Művészet folyóirat vezető szerkesztője, a könyv szerkesztője. Beszélgetőtársak: Martos Gábor, Szöllősi-Nagy András, Nemes Judith ​

Törött tulipánok.png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Cafe Frei Falk Miksa
időpont: szombat 17h

Mörk Leonóra -  aki a regényeit többnyire műkincsek vagy régiségek köré írja - új könyve Hollandiába repít bennünket Vermeer világába. 

Törött tulipánok: 1651, Hollandia. A köztársaság virágkorát éli, hajói bejárják az óceánokat, a világ négy sarkából szállítják haza távoli tájak kincseit. Jant, a fiatal festőt, Rembrandt egyik tanítványát egy gazdag amszterdami kereskedő vidéki udvarházába szólítja a megbízatása. 

 

Az íróval Oláh Andrea beszélget

 

Az író egyéb könyvei: 

 A porcelánlány:

Egy emlékkönyv és egy biedermeier komód - ennyi jut Lilinek a családi hagyatékból. Az örökség mégis meglepetéssel szolgál: amikor a lány felfedez az interneten egy régi német udvarházról készült fotót, és rájön, hogy a századfordulós emlékkönyvben találkozott vele. De hogy került egy északnémet kastély képe 1914-ben egy miskolci polgárlány emlékkönyvébe?

 

Lány igazgyöngyökkel

A főhős Drezdába érkezve beleszeret a királyi kincstár barokk gyöngyfiguráiba, és  egy 18. századi útinaplóban kibontakozik a gyöngyfigurák alkotójának története.

Antalffy.png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Cafe Frei Falk Miksa
időpont: szombat 18h

Képzőművészek kihívásai és a múlt és az ihlet viharaiban.

 Miért tartunk csodálatosnak ma régi alkotásokat, és azok voltak-e a maguk idejében? Híres volt-e valóban Leonardo, El Greco, Van Gogh vagy Botticelli? Ismerhetünk hasonló alakokat más korokból? Mennyire kaphatott teret valóban az ihlet, és valóban mindenkinek volt valamilyen betegsége? Szerencsésen sikerült-e minden művészeti kísérlet? Mely alkotások és művészek vesztek el teljesen? Hogyan segítette vagy gátolta a történelem egyes, ma evidensen imádott művészek és stílusok érvényesülését? Az előadás modern művészetfogyasztásunk kliséit fordítja ki sarkaiból.

Screen Shot 2021-09-22 at 10.36.45.png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Scruton
időpont: szombat 17h

Két könyv - két megközelítés. Az egyik fikció, a másik maga a történelem. Beszélgetésünkben a múltfeldolgozás, hőseink keresésének kérdéseit boncolgatjuk a kötetek írójával illetve szerkesztő-kiadójával.                                 A Magyar Hősök hiánypótló kötet, mely a XX. Század nagy drámáinak hétköznapi hőseinek állít emléket. A könyv alapján színdarab is születik a fitala korosztály számára.                                                                                          A regényről: Csonka György ezredest nem csak a múltja üldözi: az Államvédelmi Hatóság rettegett nyomozói is a sarkában vannak. Jól ismeri a módszereiket, hiszen korábban maga is alkalmazta őket; tudja, hogy ha egyszer elkapják, többé nincs menekvés. Öngyilkossági kísérlete nem sikerül, és már az alkohol sem hoz megnyugvást. Nincs mese: családjával együtt el kell hagynia az országot. De vajon lehetséges-e a szökés - a disszidálás - a besúgók láthatatlan hadserege közepette? Tud-e még bízni bárkiben is? Félreállíthat-e az útból mindenkit? Cserhalmi Dániel második Ávh-regénye először elaltatja az olvasó éberségét... aztán felborítja a sakktáblát, és szanaszét röpködnek a sakkfigurák... de persze lehet, hogy ez is csak a játszma része. A könyv az Állambiztonsági Szolgálatok Történelmi Levéltára szakmai támogatásával készült. Cserhalmi Dániel végzettségét tekintve környezetgazdálkodási-agrármérnök, és jelenleg az Állatorvostudományi Egyetemen oktat növénytani tárgyakat. A magyar krimi rajongói azonban máshonnan ismerhetik a nevét, hiszen ő a Csengőfrász című nagy sikerű ÁVH-regény szerzője is. Most pedig újabb könyvvel örvendezteti meg a műfaj kedvelőit!

 

A Szibériai csapda először elaltatja az olvasó éberségét… aztán felborítja a sakktáblát, és szanaszét röpködnek a sakkfigurák… de persze lehet, hogy ez is csak a játszma része.

faludi.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Scruton
időpont: szombat 18h

Kötetünk válogatás Faludy György eddig feldolgozatlan levelezéséből: a kézirattárakból és magántulajdonból összegyűjtött levelek nagyobb része Faludy írása, de közlünk hozzá írottakat is. Az írásokból kirajzolódik a költő irodalmi és baráti kapcsolatrendszere. 

A Faludy-levelek terjedelme és témája rendkívül változatos, ám egyvalami közös bennük: az írójuk mesélő- és anekdotázókedve. Történetek és panaszok sorjáznak családtagokról, kortárs írókról, emigránsokról és politikusokról. A magánéleti események, életrajzi kalandok mellett persze az irodalom is teret kap: az új alkotásokról vagy az olvasmányokról szóló beszámolók adják az írások másik visszatérő témáját. Mindezt útleírások és eszmefuttatások színezik, például az élet értelméről és civilizációnk pusztulásáról.

 

„Az ember a legokosabban teszi, ha szűk baráti kört gyűjt lassan maga köré, két-három vagy négy embert, akikben megbízhat és akikkel megosztja a gondolatait és akiket falnak használ a külvilág ellen, ahogy az ember maga is fal az ő számukra a világ ocsmányságainak izolálására. Ez a legtöbb, amit az ember tehet, és ezen túl van sok minden vigasztaló: a természet szépsége – amelyet még nem tudtak egészen tönkretenni, bár a legjobb úton haladunk feléje – és könyvek, festmények meg zene, olykor még színház is.” 

 

Kötetünk válogatás Faludy György eddig feldolgozatlan levelezéséből: a kézirattárakból és magántulajdonból összegyűjtött levelek nagyobb része Faludy írása, de közlünk hozzá írottakat is. Az írásokból kirajzolódik a költő irodalmi és baráti kapcsolatrendszere. 

 

A Faludy-levelek terjedelme és témája rendkívül változatos, ám egyvalami közös bennük: az írójuk mesélő- és anekdotázókedve. Történetek és panaszok sorjáznak családtagokról, kortárs írókról, emigránsokról és politikusokról. A magánéleti események, életrajzi kalandok mellett persze az irodalom is teret kap: az új alkotásokról vagy az olvasmányokról szóló beszámolók adják az írások másik visszatérő témáját. Mindezt útleírások és eszmefuttatások színezik, például az élet értelméről és civilizációnk pusztulásáról. 

 

Csiszár Gábor (1978) irodalomtörténész, középiskolai kutatótanár. Doktori disszertációját Faludy életművéből írta, amiért MTA Pedagógus Kutatói Pályadíjban részesült. A költő életét és munkásságát bemutató monográfia szerzője. Négy Faludy-verseskötet jelent meg szerkesztésében, legutóbb kiadónknál a Villon-balladák.

JanecskoKata portre jó.jpeg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Hadik
időpont: vasárnap 17h

Amúgy el sem akart menni erre a másodfokú tárgyalásra. Akkor már nagyon régóta ült. Én már beletörődtem, elment mindentől a kedvem. Az egyik őr nógatta, hogy menjen el, mert itt még van esélye megmutatni, hogy ártatlan. Végül elment, de nem sok bizodalma volt a bíróban. Egyik kutya, másik eb, úgyis rábólint, puff, négy év marad, megyek vissza és kész...

Egy időre kiküldték a tárgyalóteremből, és ahogy teltek a percek, azon aggódott, hogy lekési az ebédjét a börtönben. És aztán a meglepetés, amikor visszahívták, és a bíró levétette róla a bilincset! Levették, én ott a helyszínen elájultam. (Ernő)

 

***

 

Addig nem féltem a rendőröktől. Ha láttam egy rendőrt, biztonságban éreztem magam. Ha igazoltatott, beszélgettem vele, mindig kérdeztem, milyen a rendőrmunka, így, úgy, amúgy. Most, a mai napig ha meglátok egy rendőrt, kezem-lábam jár, annyira félek... Amint felírja az adataimat, már végem van, abban a pillanatban. Nem alszom napokat akkor...

... Nem szabad bízni senkiben, mert itt vagyok élő példa. Megbíztam a rendőrökben, ők csukattak le. Megbíztam a bíróságban, és azt mondták: ha ártatlan, akkor sem sok ez a büntetés. Nagyon vigyázzon mindenki magára, én azt mondom. (Ernő)

 

***

 

Láthattam, azzal nem volt probléma. Vannak emlékei róla, hogy "bementünk mindig hozzád, és ott rácsok voltak", meg hogy "anyu azt mondta, ott dolgozol". Neki nem volt annyira rossz, nekem volt rossz, hogy bejött. Rosszabb volt, mint ha nem jött volna. Mindig odabújt hozzám, volt olyan, hogy elaludt rajtam az asztalnál, ide ráfeküdt a kezemre, ... ölelte a nyakamat. Vége volt a beszélőnek, próbáltam magamról leszedni... és akkor jön az őr, és fogja a kezem, na, adja át a gyereket. (Kopasz)

Párttal a néppel .png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Scruton
időpont: szombat 16h

Miért "kellett" részt venni a május elsejei felvonulásokon? Miért volt mindenki úttörő, amikor a KISZ-ben és az MSZMP-be nem volt kötelező belépni?

Hogyan válhattak a Magyar Népköztársaság állampolgárai szocialista hazafiakká, és meddig kellett várni a szocialista nemzet kialakulására? A többi között ezekre a kérdésekre is keresi a választ Pap Milán nemrégiben megjelent könyve, amelyben a szerző átfogó képet ad az olvasóknak a Kádár-korszak politikai rendszerének működéséről. 

Az íróval és Tóth Eszter Zsófia történész-társadalomkutatóval Botos Máté egyetemi docens, PPKE beszélget

223622124_848514585794123_3070805753615031888_n_edited.jpg
1016554_1420204784942937_3307721944593397895_n.jpg

Résztvevők: Huszárik Kata, színésznő, Lukácsy György, filmritikus, esztéta, Huszárik Zoltán Alapítvány elnöke, Rácz Anna, színművész

Program típus:irodalmi
Helyszín:Scruton-Feneketlen tó
időpont: szombat 18h

1956_.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Premier Kultcafé
időpont: vasárnap 18h

Forradalomról és más effélé emberi lomról

A Világtörténelmi kaleidoszkóp magyar szemmel című kötet szerzőjével, a Rubicon Intézet főigazgatójával, Hahner Péterrel az Intézet munkatársa, Tarján Tamás beszélget.

Dr. Hahner Péter, a PTE BTK Újkortörténeti Tanszék tanszékvezető egyetemi docense 

bottom of page