top of page
shutterstock_667171729B_edited.jpg
coffee beans 4.png
coffeebeans.png
coffebeans 2.png
coffeecup LOGOfinal copy.png
house icon.png
  • Facebook
  • Instagram
coffebeans 2.png
cup 11 copy.png

Kávéház

Smúz

Kossuth Lajos tér 18, 1055

A speciality kávé, a virágbolt, és a dizájn találkozik a Smúzban, melynek hatalmas ablakaiból és a teraszáról a Parlamentre és a Mátyás templomra látni. Egy hedonista hely. Ha bent ülsz is olyan, mintha egy kertben lennél. Nem csak a kávé, a sütemények is a legjobb alapanyagokból készülnek, mindenhez házi tejet kapsz, harminc féle belga sört kínálnak, olasz fagylaltot, kérhetsz bármit, kapsz virágot a tányérodra is. Ízek, design és kultúra egy helyen. Illat és aroma.

70 fő (rossz idő), 120 fő (jó idő)

Sm£z-01-HR.jpg
20 redkívuli magyar .png

Program típus:gyerek
Helyszín:Smúz
időpont: szombat 11h

20 rendkívüli magyar, akit az egész világ ismer - Könyvbemutató és dedikálás nem csak gyerekeknek! A Kötetről a szerző, Fodor Marcsi mesél! 

Fodor Marcsi legújabb könyvében 20 különleges személyt kíván bemutatni a fiataloknak, hogy életük példaképként szolgálhasson számukra. Van közöttük sportlegenda, filmsztár, feltaláló, de bűvész és divattervező is szerepel a kötetben.

 

Ami összeköti őket, az a magyar származás és a világhír:

Barabási Albert László, világhírű hálózatkutató

Bíró László, a golyóstoll feltalálója

Robert Capa, világ legjobb háborús fotósa

Enyedi Ildikó, Arany Medve-díjas filmrendező

Gábor Dénes, Nobel-díjas fizikus, a hologram feltalálója

Galamb József - mérnök, a Ford-T modell tervezője

Harry Houdini, a világ leghíresebb szabadulóművésze

Jókay Lajos, a modern űrhajósétel feltalálója

Karikó Katalin, biokémikus, a mRNS alapú oltás felfedezője

Kodály Zoltán, a róla elnevezett módszer megalkotója

Lugosi Béla, a világ leghíresebb vámpírja

Margaret Mahler, a pszichológiai megszületés világhírű kutatója

Maurer Dóra, nemzetközileg elismert alkotóművész

Puskás Ferenc , világhírű futballista 

Rotschild Klára, a legsikeresebb magyar divattervező

Rubik Ernő, a világhírű játék, a Rubik-kocka megalkotója

Semmelweis Ignác, az anyák megmentője

Charles Simonyi, a Microsoft Word és Excel megalkotója

Szent Györgyi Albert, Nobel díjas magyar tudós

Zsolnay Vilmos - a Zsolnay-porcelángyár alapítója, kerámiatechnikai újító

 

Fodor Marcsi életmeséit Szepessy Zsófia nagyszerű illusztrációi teszik teljessé.

Nem biztos hogy visszajövök Mészáros Dorka .png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Smúz
időpont: szombat 16h

Mészáros Dorka: Nem biztos, hogy visszajövök – krimi egy kriminológustól

Mit érdemel az a bűnös…? Teszi fel a kérdést Mészáros Dorka író, kriminológus, kommunikációs szakértő új könyve, a Nem biztos, hogy visszajövök borítóján. A pörgős, huszonnégy óra alatt játszódó krimi főszereplői tanárok, akik egy eltűnt diák után nyomoznak. A zárt közösség dinamikája mozgatja a szálakat, a szereplők döntései határozzák meg a cselekményt. Társadalmi problémák egy mikroközösségen keresztül láttatva, a realitás és az őrület keveredése egy karakterkrimiben.

A Kávéházak éjszakáján Mészáros Dorka új krimijének karaktereit felhasználva beszél különböző devianciákról, a viktimológiáról, az áldozathibáztatásról, a tekintélyelvűségről, a moralitás kérdésességéről, a pszichopátiáról, a serdülőkor jellegzetességeiről, a szexuális zaklatásról, bántalmazásról. Ki irányít egy zárt közösségben? Bűncselekménynek számít-e valami, ami felett mindenki szemet huny? Egyáltalán, mitől lesz elítélendő egy viselkedés? Miért hallgatnak az áldozatok? Meddig terjed egy tanár felelőssége? Milyen eszközei vannak egy diáknak? A tanárok miért nem hívták a rendőrséget? És a legfontosabb, mit érdemel a bűnös?

 

A könyvről: 

Péntek este, az érettségire előkészítő hétvége.

A bentlakásos gimnáziumból eltűnik egy diák. Alig pár hónappal a tizenhét éves Tekla öngyilkossága után nem hiányzik egy újabb botrány az intézménynek. Ráadásul Tekla halála kapcsán az a pletyka kering a diákok között, hogy az iskola réme, a Kertész les újabb és újabb áldozatokra.

A gimnázium jó híre védelmében a tanárok úgy döntenek, nem értesítik a friss esetről a rendőrséget, hanem maguk kezdenek nyomozni. Arra azonban nem számítanak, hogy a kutatás során a saját gyarlóságaikkal és bűneikkel kell elszámolniuk.

A titkokkal és elfojtott érzelmekkel teli nyomozás során kiderül, hogy a Győryben semmi sem az, aminek látszik.

A Nem biztos, hogy visszajövök a népszerű tinikönyszerző, Mészáros Dorka első, felnőtteknek szóló regénye.

Pejin Lea.jpg

Program típus:zenei
Helyszín:Smúz
időpont: szombat 19h

Pejin Lea Nyugati Csiga Kőrfűrésszel álmodik - koncert

Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha - mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja... Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket - pardon, leákat - írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni.

 

Nyugati csiga körfűrésszel álmodik - micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes.

mechler-anna-nadin-es-a-varazstegely--a-viragtunderek-titkai-3-238513.jpg

Program típus:gyerek
Helyszín:Smúz
időpont: szombat 12h

A fekete nadálytő nyomában - Nadin és a varázstégely

Játékos foglalkozás és beszélgetés Mechler Annával

A Virágtündérek titkai sorozat harmadik kötetében a 2021-es év gyógynövénye, a fekete nadálytő került a középpontba: megjelenéséről, gyógyító hatásáról izgalmas meséken keresztül szerezhetnek tudomást a gyerekek. Mechler Anna a Nadin és a varázstégely című kötetet fogja bemutatni a gyerekeknek; a beszélgetés és meseolvasás során bepillantást nyerhetnek egy bájos mesevilágba, és sokat tanulhatnak a gyógynövényekről.

gyönygy upsz4.jpg

Program típus:gyerek
Helyszín:Smúz
időpont: szombat 17:00

Védd a földet és Fesd meg saját táskádat vagy fűzz gyöngyöt! Gyere és nyerj Füge ajándékot! 

Vigyázzunk együtt a természetre Gane Godallal! Díszítsd ki saját lebomló táskádat, amit utána hazavihetsz magaddal! És akik játékba visznek benneteket: A Jane Godall Intézet és a Culture43 csapata!  - Gyere hozzánk gyöngyöt fűzni és közben okosodj, hogyan védheted a földet! Előadónk mesél neked az újrahasznosításról, a környezetvédelemről, és az élhetőbb bólygóról! Afrika természeti értékeit sújtó problémák egyik alapja, hogy a helyi lakosság teljes mértékben az erdők erőforrásaira bízza a megélhetését. Ahogyan azonban a népesség növekszik, az erdő képtelen ellátni az éhező családokat élelemmel. A Jane Goodall Intézet különösen fontos feladatának tartja, hogy alternatív megélhetési forrásokat biztosítson a helyi lakosság számára. Ennek egyike a papír különleges újrahasznosítása gyöngyökként. Az Ugandából származó gyöngyöket, ékszereket meg is lehet vásárolni. A résztvevőknek megmutatjuk a gyöngykészítés módszerét és kipróbálhatják hogyan lehet papír gyöngyöt sodorni. Ezekből a gyöngyökből közösen ékszereket készítünk, amit aztán hordhatnak, hazavihetnek a résztvevők. Érintett témakörök: fenntartható gazdaság, szegénység, harmadik világbeli országok problémái.

Sm£z-05-HR.jpg
coffeecup LOGOfinal copy.png

Budapest    október 9-10

bottom of page