top of page
home-1-slider-image-1_edited.jpg
coffeecup LOGOfinal copy.png
house icon.png

 Letölthető programfüzet 

Veszprém

szeptember 25-26

Képernyőfotó 2021-09-25 - 16.57.20.png

KEMON  XQ-CEE

Kemon Wesley Thomas, vagyis MC Kemon. Van talán, aki még az MTK focistájaként is emlékszik rá, de még többen ismerik zenészként az Irie Maffiából vagy a Random Tripből. MC Kemon közel 15 évnyi munka után most szólóban, saját zenekara, a Kemonication Band frontembereként is bemutatkozott a közönségnek. 

 

Q-Cee élete az underground: a Hip-Hop, a Break, a Freestyle, a Beatbox és a Scratch.

1995 óta zenél aktívan, a hazai underground színtér mára megkerülhetetlen alakja. Számos nemzetközi és magyar zenei fesztiválon és versenyen vett részt DJ-ként. A Random Trip egyik oszlopos tagja, Beatbox, Scratch és after felelőse. Ha nem a Random Trippel turnézik, akkor a Tilos Rádió 'Street Skillz' című műsorát vezeti, a különböző party meghívásoknak eleget téve járja az országot, például SAIID-dal, vagy a Karcosok Klubja workshopján oktatja a Scratch műfaj csínját-bínját.

Program típus:zenei
Helyszín:Papírkutya
időpont: 20.00

Kodachrome2.jpg

Kodachrome koncert

Valamikor a kilencvenes években két srác Magyarország két különböző pontján, elsősorban szüleik remek zenei ízlésének köszönhetően nem csak az éppen aktuális irányzatok zenéit, hanem Simon and Garfunkel számokat hallgat a vasárnapi ebédhez, a kocsiban, elalváshoz, nyúlósra hallgatva a kamu borítós, csempészett válogatás kazikat.

A Kodachrome egy olyan akusztikus duó, ahol a jól ismert dalok, mint a 'Sound of silence', a 'Mrs. Robinson' vagy a 'Scarborough fair' Jobbágy Bence és Méhes Adrián előadásában szólalnak meg, közelebb hozva az örök érvényű Paul Simon dalokat a ma emberéhez.

Program típus:zenei
Helyszín:Füge
időpont: szombat 20h

_DSC6606.JPG

Karinthy Kabaré ! 

Karinthy szerint a kabaréjelenet különleges kis műfajocska, amely örökérvényűen fejezi ki az életet. Egy "cseppecske dráma" csupán, de dráma, mert bármennyire mulatságos, sőt röhögtető, komolyan kell venni. Az ő jelenetei, humoreszkjei, kupléi éppen ezért mindmáig aktuálisak. Karinthy úr viselt dolgait a nevetés klasszikusainak jelenetei, humoreszkjei, kupléi idézik fel.
Az előadás durván 100 évet ölel át, melyben Karinthy és kortársai is felvillannak. Az előadás hossza: 1,5 óra, szünet nélkül.A nagy idők nagy alakjait ezúttal Csákányi Eszter és Hajdu Steve idézik meg, az estet rendezte: Seres Tamás.

Program típus:irodalmi Helyszín: Kunszt! kávéház
időpont: 19h

Pilinszky kiaálítás .jpg

Program típus:irodalmi Helyszín: Kávé és Teaház az Íródeákhoz
időpont: vasárnap 16:30

PILINSZKY100 Kikönyöklök a szeles csillagokra - tárlatvezetés Nágel Kornél grafikusművész kiállításáról 

Pilinszky János születésének 100 éves évfordulójára emlékezve vasárnap a Kávé és Teaház az íródeákhoz Pilinszky Udvarrá alakul át, melynek keretében 3 programmal is tisztelgünk a művész életműve előtt! A "Kiknyöklök a szeles csillagokra" című, Pilinszky János verseihez készült grafikai anyagát 2011-ben mutatta be Nágel Kornél grafikusművész. A 30 tusrajz az évek során kiegészült új lapokkal és az első karantén ideje alatt nagy részük átdolgozásra-továbbgondolásra került, ennek válogatását láthatják az érdeklődők. A kiállítás gerincét az Apokrif versszakaihoz készült képek, valamint a Pilinszky-életmű kevésbé ismert darabjai alkotják.

line11.png
PilinszkyKÓSBOR.jpg

Program típus:irodalmi Helyszín: Kávé és Teaház az Íródeákhoz
időpont: vasárnap 20h

PILINSZKY100 Kőltő vagyok és Katolikus zenés költői est  Turek Miklós és a Kósbor együttes előadásában

 „Költő vagyok és katolikus", emelte ki világképének legfontosabb összetevőit a 100. éve született Pilinszky János.

Öntörvényű, szigorúan zárt költői világot alkotott, költészete egy vívódó, Isten-kereső, termékeny emberi magányt elő ember története, melyet a KOSBOR Trió világzenéje és Turek Miklós közvetlen előadásmódja idéz elénk.

Pilinszky mesék.JPG

Program típus:irodalmi Helyszín: Kávé és Teaház az Íródeákhoz
időpont: vasárnap 15:00

PILINSZKY100 Pilinszky-létmesék kicsit és nagyon „fölnőtteknek”

Pilinszky János mesevilága a bennünk élő örök gyermeket szólítja meg. Turek Miklós előadása beszéddel, Szitha Miklós zenéjével, hangokkal vezeti végig nézőit az emberi fejlődés útján. A társkeresők magányából indulunk a MADÁRRAL, majd a KŐSZÍVŰ KIRÁLLYAal bolyongunk a világi rengetegben, majd az emberekben társat látó FARKASban döbbenünk magunkra, hogy az ARANYMADÁR kivezessen bennünket a világi rengetegből az OTTHON kertjébe.

 

A mesékben felfedezzük hétköznapjaink szereplőinek ismert hangjait, melyeket új minőségben hallunk viszont.

 

A mese valósága a valóság meséje.

236086285_548419069834666_4133615390001233626_n.jpg

Program típus:zenei Helyszín: Incognito
időpont: szombat 20:30

Gerendás Péter

A legendás zenész 1976-ban alapította első együttesét a Lámát, amivel az egész országot bejárták, olyan neves előadókkal koncertezve, mint Zorán vagy az LGT. Utóbbival még az 1983-as angliai koncertkörútra is elutazott.

Négy évig külföldön zenélt, majd hazatérése után 1988-ban megnyerte a Magyar Televízió Dalversenyét Hóból vagyok című dalával. A dalszerzőként is egyre ismertebbé váló Gerendás nemcsak saját magának írt, dolgozott Wolf Katinak, Kovaxnak, Popper Péternek és a Jeff Porcaro Bandnek is. 1992 és 2015 között 16 albuma jelent meg.

A szeptember 25-ei koncerten saját és kedvenc dalaiból válogat, a koncert anyagát rajongói ajánlások alapján állította össze.

sax3.png
Czutorok! .jpg

Czutorok!

 Családi koncert Czutor-Kilián Zsanettel és fiúkkal Simivel

“Ez egy családi zenei formáció, ahol Zsani tud énekelni, Zoli gitározni, meg néhány egyéb hangszeren is játszani, Simi fiuk (9) pedig - úgy tűnik - mindenben jól halad ezek közül. Élőben meg is mutatják, milyen hangulatot teremt ez a vidám társaság. Az akusztikus koncertjeiken a kedvenc dalaik (Beatles, Radiohead, Sinatra, Amy Winehouse, Lady Gaga) és a kötelező (Belmondo, Nyers, Czutor)  számok is szerepelnek.”

Program típus:zenei
Helyszín:Incognito
időpont: szombat 17h

HOBO_előadóest_1.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Fricska
időpont: vasárnap 19h

Hobo - József Attila est: “Tudod, hogy nincs bocsánat!”

“József Attila műveit úgy olvasom, mint a szent könyveket, és néha, mintha a saját gondolataimat látnám leírva. Az előadással az volt a célom, hogy bevonjam és továbbgondolkodásra késztessem a nézőt – mondja Hobo, aki a bemutató óta bejárta az egész országot és a határon túli magyarlakta vidékeket is, és több, mint négyszáz alkalommal tolmácsolta a költő gondolatait.” (Hobo, 1991)

 

Rendező: Vidnyánszky Attila Zene: Márta István, Póka Egon

József Attila verseit előadja: Földes László Hobo Ha biztosra akarsz menni, hogy legyen helyed a programra, hívd a Fricskát: 0688.794.331

Ethnokor.jpg

Program típus:zenei
Helyszín:Tizen1
időpont: szombat 15h

Ethnokor koncert

Az ETHNOKOR együttes meghatározó és irányadó zenei formáció volt a kilencvenes években úgy a szerbiai, mint a szűkebb régió zenei életének palettáján. A kimagasló tehetségeket összefogó formáció később néhány éves kihagyásra kényszerült. Most, a többéves hallgatás után újra együtt játszanak. 2010 környékén csatlakoztam az együtteshez, mint egyetlen magyarországi a csapatban. Zenénkben úgy elevenedik meg egy közös zenei nyelv és forma, hogy közben mindannyian megtartjuk saját zenei és szellemi hagyományaikat. Kortárs népzene ez: a múltban gyökerező, de a mában élő.

Tagok:

Bakos Árpád – ének, koboz, furulya

Miroslav Jovančić – hegedű

Ifj. Kucsera Géza – szoprán saxofon, klarinét

Pálfi Ervin – nagybőgő, kaval

Franczia Dániel (H) – ütősök

Zoran Dukić – gitár

note2.png
Czuczor T Nagy G.jpg

Örömzene!Czuczor Tomi és Nagy Gergő koncert

Mi lehet a közös a Southern Rock, Blues, Jazz, Hard Rock és British Rock műfajokban? Ha más nem, az a több mint három évtizednyi barátság és örömteli együtt zenélés, ami ezt a két előadót összeköti. Emellett persze nem árt, ha az akusztikus, elektromos gitárok és a szájharmonikák ismerősen fülbemászó hangja, valamint az e műfajokon átívelő, közös stílusjegyek is besegítenek az élmény fokozásába, amelyet végül a közönség lelkesen átszellemült mosolya tesz igazán teljessé.

Program típus:zenei Helyszín: Kávé és Teaház az Íródeákhoz
időpont: szombat 19h

line cup.png
Dominek Anna az Íródeákban.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín: Kávé és Teaház az Íródeákhoz
időpont: szombat 16h-17h

Egy csésze kávé Dominek Annával 

“A mindennapi létezésemet átszövő művekből válogatok a könyvespolcomról. / Mint ahogy más a sóért nyúl étkezés közben, úgy nyúlok a polcra a versekért, irodalmi művekért. / Hogy miről beszélek szívesen? Valódi és színpadi szerepek összefonódásáról( Antigoné tanulsága a saját életem drámájában) és A VERSEKről-amelyekből együttérzés, életigenlés árad.

Néhány mű ízelítőül : Tóth Árpád Március, Ady Endre Hiszek hitetlenül Istenben, Reményik Sándor versek, Illyés Gyula Bartók, Radnóti Miklós, Kányádi Sándor versei,József Attila Gyöngy és vidámítónak Romhányi Józseftől is. Kedvenc könyveim a versesköteteken túl: Müller Péter művei (Latinovits Zoltán, Tolnay Klári) és Thorwald Dethlefsen: Oidipusz a talány megfejtője.” Ennek az egy órának Reményik Sándor Művészet c. verse is lehetne a mottója. Ha kíváncsi vagy ki van a szerepek mögött, gyere el, szeretettel várunk! 

 

Közreműködik: Bánó Tamás gitár

guitar.png
Latin trió.jpg

Program típus:zenei
Helyszín: Marica
időpont: szombat 19h

Latinamerikai és spanyol zenésest 

A Latin trió tradicionális alapokra épülő latin zenét játszik akusztikus hangszerelésben. Repertoárjukon napfényízű dalok szerepelnek Közép- és Dél-Amerika szinte valamennyi országából, Kubából, Spanyolországból és a Kanári-szigetekről. 

 Fellépéseiken sorra kerülnek a karibi világ kedvelt és ismert dalai, de egzotikus színfoltként játszanak „saját gyűjtéseket" is pl. a Kanári-szigetekről, Peruból, vagy Bolíviából. 

A Latin trió tagjai:

 Búzás Csaba: ének, spanyolgitár, pánsíp, szájharmonika,

Buzás-Jáger Anikó: fuvola, quena, maracas

Franczia Dániel: bongo, cajón, kolomp, darbuk

Műsoridő:   2 x 45 perc

Bakos Árpád és barátai.jpg

Program típus:zenei
Helyszín: Historia Hangvilla
időpont: vasárnap 15h

Bakos Árpi, Miroslav Jovancsics és barátaik koncert

Bakos Árpád mind a vajdasági, mind a magyar zenei élet kiemelkedő egyénisége, kobozzal kísért szuggesztív erejű, csodálatosan tiszta énekhangja elvarázsolja a közönséget. Repertoárján főleg magyar népdal-feldolgozások hallhatók szerb és magyar zenészek kíséretében, olyan balkáni hangszerekkel, mint a tapan, a def, a tarabuka, a tambura, a macedón kaval, a koboz, kanna. Az együttes különlegessége, hogy a többnemzetiségű zenészekből összeállt csapat úgy próbál egy közös zenei nyelvet és formát létrehozni, hogy közben mindannyian megtartják saját zenei és szellemi hagyományaikat.

Bakos Árpád: kobza, ének

Miroslav Jovancic: Hegedű

Franczia Dániel: Ütőhangszerek

Kárpámedence Hangszersimogató program.png

Program típus:gyerek
Helyszín: Historia Hangvilla
időpont: vasárnap 16:30

A Kárpát-medencei népek zenéi – Rendhagyó ének-zene óra

A rendhagyó ének-zene óra során nemcsak zenélünk a résztvevőknek a Kárpát-medence népzenéit összefoglalva, hanem be is mutatjuk a különböző hangszereinket: a furulyákat (hatlyukú pásztor-, hosszifurugla, moldvai kaval, töröksíp, tárogató), kobzát, tamburát, citerát, a ceglédi kannát, a közel-keleti dobokat. A bemutató során közös ének- és daltanításra is sor kerül.

Sofi and Peti zazzy duó.jpg

Sofi and Peti Jazzy Duó 

A duó tagjaink első látásra szerelem volt az első közös fellépés, azóta Sofi és Péter egy duót alkot. Egy hullámhosszon, intim felállásban dolgoznak fel jazz és pop nótákat énekhangra, szaxofonnal, és zongorakísérettel. 

Program típus:zenei
Helyszín: Mákmoiselle
időpont: szombat 18h

20 redkívuli magyar .png

20 rendkívüli magyar, akit az egész világ ismer - Könyvbemutató és dedikálás nem csak gyerekeknek! A Kötetről a szerző, Fodor Marcsi mesél! 

Program típus:irodalmi
Helyszín:Kunszt!
időpont: vasárnap 11h

Fodor Marcsi legújabb könyvében 20 különleges személyt kíván bemutatni a fiataloknak, hogy életük példaképként szolgálhasson számukra. Van közöttük sportlegenda, filmsztár, feltaláló, de bűvész és divattervező is szerepel a kötetben.

 

Ami összeköti őket, az a magyar származás és a világhír:

Barabási Albert László, világhírű hálózatkutató

Bíró László, a golyóstoll feltalálója

Robert Capa, világ legjobb háborús fotósa

Enyedi Ildikó, Arany Medve-díjas filmrendező

Gábor Dénes, Nobel-díjas fizikus, a hologram feltalálója

Galamb József - mérnök, a Ford-T modell tervezője

Harry Houdini, a világ leghíresebb szabadulóművésze

Jókay Lajos, a modern űrhajósétel feltalálója

Karikó Katalin, biokémikus, a mRNS alapú oltás felfedezője

Kodály Zoltán, a róla elnevezett módszer megalkotója

Lugosi Béla, a világ leghíresebb vámpírja

Margaret Mahler, a pszichológiai megszületés világhírű kutatója

Maurer Dóra, nemzetközileg elismert alkotóművész

Puskás Ferenc , világhírű futballista 

Rotschild Klára, a legsikeresebb magyar divattervező

Rubik Ernő, a világhírű játék, a Rubik-kocka megalkotója

Semmelweis Ignác, az anyák megmentője

Charles Simonyi, a Microsoft Word és Excel megalkotója

Szent Györgyi Albert, Nobel díjas magyar tudós

Zsolnay Vilmos - a Zsolnay-porcelángyár alapítója, kerámiatechnikai újító

 

Fodor Marcsi életmeséit Szepessy Zsófia nagyszerű illusztrációi teszik teljessé.

Piszkepapa meséi.png

Piszke papa meséi - könyvbemutató - A kötetről  Egressy Zoltán, szerző mesél 

Egressy Zoltán gyerekkönyve az állatmesék hagyományait - Ezópust, La Fontaine-t - követi bölcsen. Tíz állat, tíz kedves, okosan tanító, elgondolkodtató történet és megannyi meséléssel töltött közös perc.

Program típus:gyerek
Helyszín:Koko Terasz
időpont: szombat 15h

tesokonyv-borito.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Koko Terasz
időpont: vasárnap 11h

Tesóságok: A Tesó lettem -avagy miért és mire jó egy kistesó? És az újonnan megjelenő Tesókönyv kapcsán  Könyvbemutató program a Csapody Kingával, a Manó Könyvek Kiadó vezetőjével.

Tesó lettél, és ez nagyon jó dolog! Ezentúl mindig lesz kivel játszanod, és megtaníthatod a kistesódat mindenre, amit te már tudsz. Közben megfigyelheted, hogyan növekszik egy kisbaba, és segíthetsz anyának és apának, mert nélküled úgysem győznék a sok tennivalót. A könyv a testvérré válás örömeiről szól, a nagytestvér fontosságát hangsúlyozva. A közös olvasás és Pásztohy Panka gyönyörű illusztrációinak nézegetése közben könnyebben indul el dialógus szülő és gyermeke között arról, hogy miért is jó tesónak lenni.. A Tesókönyvről: Ahogy az életben, úgy a könyvekben is vannak édestestvérek - egy vagy sok -, féltesók,  örökbefogadott tesók, na meg féltékenyek és veszekedősek, szelídek és bátorítók, akik jól kijönnek egymással míg mások folyton veszekednek. Csapody Kinga, a Tesó lettem! szerzője mesél saját könyvéről, és az újonnan megjelent Tesókönyv antológiából is. A kötet szerzői:  Balázs Imre József, Dragomán György, Egressy Zoltán, Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Háy János, Kádár Annamária, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Lackfi János, Mechler Anna, Szabó T. Anna, Tamás Zsuzsa, Tóth Krisztina.

Brunara  Mirrén titka.png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Cafe Frei
időpont: vasárnap 15h

Brunar - A Mirrén titka Könyvbemutató - a kötetről a szerző, Nógrádi Gergő mesél.

Ötvenöt könyv szerzője az idén ötvenesztendős Nógrádi Gergely, élete legnagyszabásúbb irodalmi vállalkozásának mégis most megjelent, Brunar – A Mirrén titka című történelmi regényét tartja.

 

A közelmúltban A Magyar Kultúra és Művészet Tiszteletbeli Követe címmel kitüntetett író nyolcszáz esztendővel röpíti vissza az időben olvasóját. Varázserejű hősök és túlvilági lények járják a Pilis bérceit, titokzatos, törpenövésű szerzetek vonulnak hadba a jövőlátó tükör védelmében. 

 

Mindeközben Fehérváron András herceg német asszonya, Gertrúd ördögi tervet forral a gyermekkirály ellen. Férje fején kívánja látni a koronát, s ezért bármilyen gazságra képes. 

Ám színre lép az erényes és tiszta szívű Bánk bán, aki a hazaszeretet örök szimbóluma a magyarság számára...

 

Nógrádi mesterien ábrázolja a középkori vitézi világ legendás alakjait és a tatárjárás előtti Magyarország hatalmi viszonyait. A Brunar – A Mirrén titka című regényt, mely egyszerre történelmi krónika és akciódús fantasy, máris a 2021-es év egyik legnagyobb könyvszenzációjának tartják. 

 

Az író személyesen mutatja be művét a Kávéházak Éjszakáján!

Mészáros Dorka .png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Cafe Frei
időpont: vasárnap 17h

Mészáros Dorka: Nem biztos, hogy visszajövök – krimi egy kriminológustól

Mit érdemel az a bűnös…? Teszi fel a kérdést Mészáros Dorka író, kriminológus, kommunikációs szakértő új könyve, a Nem biztos, hogy visszajövök borítóján. A pörgős, huszonnégy óra alatt játszódó krimi főszereplői tanárok, akik egy eltűnt diák után nyomoznak. A zárt közösség dinamikája mozgatja a szálakat, a szereplők döntései határozzák meg a cselekményt. Társadalmi problémák egy mikroközösségen keresztül láttatva, a realitás és az őrület keveredése egy karakterkrimiben.

A Kávéházak éjszakáján Mészáros Dorka új krimijének karaktereit felhasználva beszél különböző devianciákról, a viktimológiáról, az áldozathibáztatásról, a tekintélyelvűségről, a moralitás kérdésességéről, a pszichopátiáról, a serdülőkor jellegzetességeiről, a szexuális zaklatásról, bántalmazásról. Ki irányít egy zárt közösségben? Bűncselekménynek számít-e valami, ami felett mindenki szemet huny? Egyáltalán, mitől lesz elítélendő egy viselkedés? Miért hallgatnak az áldozatok? Meddig terjed egy tanár felelőssége? Milyen eszközei vannak egy diáknak? A tanárok miért nem hívták a rendőrséget? És a legfontosabb, mit érdemel a bűnös?

 

A könyvről: 

Péntek este, az érettségire előkészítő hétvége.

A bentlakásos gimnáziumból eltűnik egy diák. Alig pár hónappal a tizenhét éves Tekla öngyilkossága után nem hiányzik egy újabb botrány az intézménynek. Ráadásul Tekla halála kapcsán az a pletyka kering a diákok között, hogy az iskola réme, a Kertész les újabb és újabb áldozatokra.

A gimnázium jó híre védelmében a tanárok úgy döntenek, nem értesítik a friss esetről a rendőrséget, hanem maguk kezdenek nyomozni. Arra azonban nem számítanak, hogy a kutatás során a saját gyarlóságaikkal és bűneikkel kell elszámolniuk.

A titkokkal és elfojtott érzelmekkel teli nyomozás során kiderül, hogy a Győryben semmi sem az, aminek látszik.

A Nem biztos, hogy visszajövök a népszerű tinikönyszerző, Mészáros Dorka első, felnőtteknek szóló regénye.

IMG_3818.heic

Legyél te is költő!

Írd vagy csapatostul írjátok meg animátorunktól kapott szavakból saját verseteket, vagy indulótokat! A legkreatívabb költeményeket értékes nyereményekkel díjazzuk! Eredményhirdetés és ajándék minden órában! És akik játékba visznek benneteket: Csacska és Culture43 csapata! 

Program típus:gyerek
Helyszín:Mákmoiselle
időpont: szombat 12-14

Koko marcipán program.jpg

Marcipánbemutató Meglepetésprogram kóstolóval gyerekeknek

3-12 éves kor közötti gyerek vagy? Most megtudhatod, hogy készülnek a marcipánok Kokónál! Bemutató, ahol az elkészült  műtárgyakat megeheted! Ha lemaradtál véletlenül, akkor is kapsz tőlünk vigaszdíjat! Gyere el és kóstolj bele a legendás Kokó finomságaiba!

Program típus:gyerek
Helyszín: Koko Terasz
időpont: szombat 16h-17h

KOKO marcipán prog2.jpg

Marcipánbemutató Meglepetésprogram kóstolóval gyerekeknek

3-12 éves kor közötti gyerek vagy? Most megtudhatod, hogy készülnek a marcipánok Kokónál! Bemutató, ahol az elkészült  műtárgyakat megeheted! Ha lemaradtál véletlenül, akkor is kapsz tőlünk vigaszdíjat! Gyere el és kóstolj bele a legendás Kokó finomságaiba!

Program típus:gyerek
Helyszín: Koko Terasz
időpont: vasárnap 16h-17h

coffebeans 2.png

Már két városban mintegy 40 helyszínen, több, mint 100 program

IMG_3818.heic

Legyél te is költő!

Írd vagy csapatostul írjátok meg animátorunktól kapott szavakból saját verseteket, vagy indulótokat! A legkreatívabb költeményeket értékes nyereményekkel díjazzuk! Eredményhirdetés és ajándék minden órában! 

Program típus:gyerek
Helyszín:Mákmoiselle
időpont: vasárnap 12-14

Csacska süti.jpg

Süss velünk kekszet! 

Előzetes regisztráció szükséges: info@csacska.hu kérjük írd a fejlécbe, hogy SÜSS Velünk program! Ne csüggedj, ha a program betelt, gyere el hozzánk délután is. A Kávéházak Éjszakája program keretében a délelőtti programunkat  ingyenesen biztosítjuk számotokra!  

Program típus:gyerek
Helyszín:Csacska
időpont: szombat 10-11

Csacska süti2.jpg

Süss velünk kekszet! 

Előzetes regisztráció szükséges: info@csacska.hu kérjük írd a fejlécbe, hogy SÜSS Velünk program! Ne csüggedj, ha a program betelt, gyere el hozzánk délután is. A Kávéházak Éjszakája program keretében a délelőtti programunkat  ingyenesen biztosítjuk számotokra!  

Program típus:gyerek
Helyszín:Csacska
időpont: vasárnap 10-11

IMG_6522.jpg

Francia teasüteményeket készítünk

Különleges francia sütiket álmodtunk meg erre az alkalomra! Az alapanyagokat, recepteket mi biztosítjuk. Ne ijedj meg, ha életedben még nem volt a kezedben habverő, mi törekemmel és annál több szeretettel mindenre megtanítunk! Kedvet kaptál? Gyere és jelezd részvételi szándékodat: info@csacska.hu (szeretnénk jelezni, hogy ezen a programot a Csacskánál térítés ellenében veheted igénybe)

Program típus:gyerek
Helyszín:Csacska
időpont: szombat 15-18h

IMG_4930.HEIC

Francia teasüteményeket készítünk

Különleges francia sütiket álmodtunk meg erre az alkalomra! Az alapanyagokat, recepteket mi biztosítjuk. Ne ijedj meg, ha életedben még nem volt a kezedben habverő, mi törekemmel és annál több szeretettel mindenre megtanítunk! Kedvet kaptál? Gyere és jelezd részvételi szándékodat: info@csacska.hu (szeretnénk jelezni, hogy ezen a programot a Csacskánál térítés ellenében veheted igénybe)

Program típus:gyerek
Helyszín:Csacska
időpont: vasárnap 15.00-18.00

gyönygy upsz4.jpg

Program típus:gyerek
Helyszín:Füge
időpont: szombat 10.00-12.00

Védd a földet! Fessd meg saját táskádat! Gyere és nyerj Füge ajándékot!

Vigyázzunk együtt a természetre Jane Godallal! Díszítsd ki saját lebomló táskádat, amit akár a suliba is elviheted! amit utána hazavihetsz magaddal! Az alkotásokat zsűrizzük és a legszebbeket Füge ajándékkal díjazzuk! A díjakat 11.00-kor és 12.00-kor adjuk neked át! (A nyerteseknek 2000 forintos Füge Kupont ajándékozunk) (Környezettudatos program) És akik játékba visznek benneteket: A Gane Godall Intézet ls a Culture43 csapata! Gyere hozzánk, és tudtok gyöngyöt fűzni és közben okosodj, hogyan védheted a földet! Előadónk mesél neked az újrahasznosításról, a környezetvédelemről, és az élhetőbb bólygóról! Afrika természeti értékeit sújtó problémák egyik alapja, hogy a helyi lakosság teljes mértékben az erdők erőforrásaira bízza a megélhetését. Ahogyan azonban a népesség növekszik, az erdő képtelen ellátni az éhező családokat élelemmel. A Jane Goodall Intézet különösen fontos feladatának tartja, hogy alternatív megélhetési forrásokat biztosítson a helyi lakosság számára. Ennek egyike a papír különleges újrahasznosítása gyöngyökként. Az Ugandából származó gyöngyöket, ékszereket meg is lehet vásárolni. A résztvevőknek megmutatjuk a gyöngykészítés módszerét és kipróbálhatják hogyan lehet papír gyöngyöt sodorni. Ezekből a gyöngyökből közösen ékszereket készítünk, amit aztán hordhatnak, hazavihetnek a résztvevők. Érintett témakörök: fenntartható gazdaság, szegénység, harmadik világbeli országok problémái. 

gyönygyfűzés .jpg

Program típus:gyerek
Helyszín:Füge
időpont: vasárnap 10.00-12.00

Védd a földet! Fessd meg saját táskádat! Gyere és nyerj Füge ajándékot! 

Vigyázzunk együtt a természetre Jane Godallal! Díszítsd ki saját lebomló táskádat, amit akár a suliba is elviheted! amit utána hazavihetsz magaddal! Az alkotásokat zsűrizzük és a legszebbeket Füge ajándékkal díjazzuk! A díjakat 11.00-kor és 12.00-kor adjuk neked át! (A nyerteseknek 2000 forintos Füge Kupont ajándékozunk) (Környezettudatos program) És akik játékba visznek benneteket: A Gane Godall Intézet ls a Culture43 csapata! Gyere hozzánk, és tudtok gyöngyöt fűzni és közben okosodj, hogyan védheted a földet! Előadónk mesél neked az újrahasznosításról, a környezetvédelemről, és az élhetőbb bólygóról! Afrika természeti értékeit sújtó problémák egyik alapja, hogy a helyi lakosság teljes mértékben az erdők erőforrásaira bízza a megélhetését. Ahogyan azonban a népesség növekszik, az erdő képtelen ellátni az éhező családokat élelemmel. A Jane Goodall Intézet különösen fontos feladatának tartja, hogy alternatív megélhetési forrásokat biztosítson a helyi lakosság számára. Ennek egyike a papír különleges újrahasznosítása gyöngyökként. Az Ugandából származó gyöngyöket, ékszereket meg is lehet vásárolni. A résztvevőknek megmutatjuk a gyöngykészítés módszerét és kipróbálhatják hogyan lehet papír gyöngyöt sodorni. Ezekből a gyöngyökből közösen ékszereket készítünk, amit aztán hordhatnak, hazavihetnek a résztvevők. Érintett témakörök: fenntartható gazdaság, szegénység, harmadik világbeli országok problémái. 

IMG_3416.HEIC

Legyél te is Detektív! 6+

Fejtörő izgalmas detektívjátékok kicsiknek 6 éves kortól A játékban animátoraink lesznek a segítségetekre! És akik játékba visznek benneteket: Csacska és Culture43 csapata! 

Program típus:gyerek
Helyszín:Cafe Frei
időpont: vasárnap 10.00-12.00

IMG_3514.heic

Legyél te is Detektív! Csípd nyakon a tettest! 12+

Agytornáztató, hátborzongató rejtélyek kibogozása! A játékban animátoraink lesznek a segítségetekre! És akik játékba visznek benneteket: Csacska és Culture43 csapata! 

Program típus:gyerek
Helyszín:Cafe Frei
időpont: vasárnap 13.00-15.00

IMG_3799.heic

Légy te is detektív! Ki lyukasztotta ki az Ózonréteget?

Nyomozzuk ki, hogy ki követte el a bűntettet! Most a Föld a tét! Vezetett, interaktív játék 12+ gyerekeknek ajánlott. Pontos érkezést kérünk. Kérjük, regisztrálj a programra az info@csacska.hu címen. És akik játékba visznek benneteket: Csacska (Környezettudatos Program) 

Program típus:gyerek
Helyszín:Cafe Frei
időpont: vasárnap 14.00-15.00

childhood-fashion-friendship-people-concept-260nw-406084552.jpg

Reflektorfény a kávéházban! Beugrasz? 

Ne csak nézd, játssz velünk te is! Légy részese a színjátéknak! Interaktív, improvizációs drámajátékunkat ti alakítjátok. Animátorok vezetésével vicces helyzeteket élhetsz át, ahol még a rögtönzés képességed is fejlődhet! Ugorj be hozzánk, akár egy félórára is. És akik játékba visznek benneteket: Csacska és Culture43 csapata! 

Program típus:gyerek
Helyszín:Koko Terasz
időpont: szombat 10.00-11.00 és 13.00-15.00

Happy Kids Huddle

Reflektorfény a kávéházban! Beugrasz? 

Ne csak nézd, játssz velünk te is! Légy részese a színjátéknak! Interaktív, improvizációs drámajátékunkat ti alakítjátok. Animátorok vezetésével vicces helyzeteket élhetsz át, ahol még a rögtönzés képességed is fejlődhet! Ugorj be hozzánk, akár egy félórára is. És akik játékba visznek benneteket: Csacska és Culture43 csapata! 

Program típus:gyerek
Helyszín:Koko Terasz
időpont: vasárnap 10.00-11.00 és 13.00-15.00

309240392-huge.jpg

Mese2naponát! Hallgasd meg és utána vidd el! 

Ha hozzánk jössz, megajándékozunk egy mesekönyvvel! Szeretettel várunk a Kávéházak Éjszakáján egész hétvégén! Bármikor jössz hozzánk, nem mész haza üres kézzel! Ha itt maradsz nálunk, mesélünk is neked! A könyveket a Betűtészta Könyvesbolt biztosítja. 

Program típus:gyerek
Helyszín:Fricska
időpont:szombat-vasárnap

240760474_282631783670645_5504554887717734401_n.jpg

Kávéházak egykor és most - VÁROSI SÉTA

Hova ültek be a 19. századi veszprémiek kávézni, hol volt a város "Elit" kávéháza? Merre induljunk ma, ha egy hangulatos helyen szeretnénk egy aromás feketét elfogyasztani? Mindez kiderül a Kávéházak egykor és most című tematikus sétánkon a Kávéházak Éjszakáján ! A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Max. létszám: 30 fő Regisztráció: idegenvezetok.veszprem@gmail.com Fedezzük fel Veszprémet együtt!

Program típus:irodalmi
Helyszín:Tourinform Veszprém
időpont:szombat 14-16

240781183_827158017965078_6788854401509598349_n.png

Pezsgős reggeli a Mákmoiselle-ben!

részletek hamarosan!

Program típus:kóstoló
Helyszín:Mákmoiselle
időpont:vasárnap 10h

BrusznyaiEmlekseta.jpg

Brusznyai Emlékséta 

Brusznyai Emlékséta - a Kávéházak Éjszakája veszprémi kísérőprogramja

Időtartam: kb.1,5 óra

Idegenvezető: Kruppa-Jakab Éva

A Program ingyenes, kérjük a részvételi szándékot az alábbi e-mail címen jelezzétek: setaljvelem.veszprem@gmail.com

Találkozó: A Csikász Imre u. 4/B. utcai Brusznyai-emléktáblánál, mely Brusznyai Árpád egykori lakóhelye falán található.

Dr. Brusznyai Árpád  klasszika-filológus, a veszprémi Lovassy László Gimnázium tanára a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács vezetőjeként vett részt az 1956. október 23-a utáni eseményekben.  1957 áprilisában tartóztatták le, és egy koncepciós perben – államellenes szervezkedés vezetésének vádjával - októberben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, majd ezt súlyosbították, és Dr. Brusznyai Árpádot 1958. január 9-én kivégezték.

Emléksétánk során felkeressük a veszprémi Brusznyai-emlékhelyeket, felidézzük a mártírhalált halt tudós és tanár, karnagy, férj és édesapa alakját. 

Útvonal:

Csikász u. 4/B - Pannon Egyetem -  Megyeház tér - Lovassy Gimnázium udvara -  Vár utca, Piarista Gimnázium - Óváros tér

Az emlékhelyeken vers- és naplórészletek, illetve visszaemlékezések hangzanak el Dominek Anna színművész tolmácsolásában. KözreműködikImre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány elnöke. 

A séta zárásaként a Gizella Nőikar rövid előadását hallhatják a résztvevők az Óváros téren. Ezután a Kunsztban (Óváros tér 1.), a város új designboltjában és galériájában a Magyar hősök c. kötetről szóló beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők 12 órától. 

Program típus:irodalmi
Helyszín:Csikász utca
időpont:szombat 10:30-12

gizellakorus1682.jpg

Kórusművek Brusznyai emlékére 

A séta zárásaként a Gizella Nőikar rövid előadását hallhatják a résztvevők az Óváros téren. “Hisszük, hogy a magyar kóruszenének és kóruskultúrának helye van a magyar művészetben. Szemünk előtt tartjuk, hogy a közönség nívós előadásoknak legyen részese, megismerje a kórus közösségteremtő erejét.” – A kórus és a karnagy, Borbásné Gazdag Gabriella 

Gizella Nőikar Veszprém Város kiemelt művészeti együttese, Veszprém megyei Prima-díjas kórus. A nőikar nemzetközi kórusversenyeken kiemelkedő eredményeket ért el, számos alkalommal meghívást kapott külföldi fesztiválokra, fellépett Európa különböző országaiban.

2021.08.28-án az EKF2023.támogatásával nagy sikerrel valósította meg Balatoni Régió egynapos összművészeti fesztiválját a Hangzó Csipke projektet.

Program típus:zenei
Helyszín:Óváros tér
időpont:szombat 12h

Magyar hősök borito_nyomda_27mm.jpg

Magyar Hősök - beszélgetés 

A Magyar Hősök hiánypótló kötet, mely a XX. Század nagy drámáinak hétköznapi hőseinek állít emléket. Többek között Brusznyainé, Honti Ilonának is, aki férje kivégzése után az egyedül helytállás példáját mutatja meg nekünk. A kötet színpadi adaptálásáról Seres Tamás rendezővel és Serfőző Krisztnával, a színházi produkció producerével beszélgetünk. 

Program típus:irodalmi
Helyszín:Kunszt!
időpont:szombat 12h

Képernyőfotó 2021-09-03 - 17.10.00.png

Rajzolás és Könyvmustra

Kávépaca rajzolás gyerekekkel az Eötvös Károly Megyei  Könyvtár és az Iródeák kávéház udvarán. 

Könyvvásár jó állapotú selejtezett könyvekből 14:00-20:00 óráig. 

A rendezvényeket eső esetén a Komakút tér felőli kapualjban tartjuk. 

Program típus:gyerek
Helyszín:Kávé és Teaház az Íródeákhoz
időpont:vasárnap 14-19h

nyári Luca Vigyázat TÖRÉKENY.png

Nyári Luca! Vigyázat törékeny! Könyvbemutató

A boldogságon nincsen lejárati dátum? Zsófi tizenhat éves, a legjobb barátja a fülhallgatója, az érzelmek kikészítik és fogalma sincsen hogyan tovább. Az anyja halála óta hibás puzzle darabként tengődik, élete egy véget nem érő lejtő. Zsófi retteg attól, hogy mi várja az alján, éppen ezért úgy dönt, hogy nem is akarja megtudni és helyette inkább az életből kivezető utat választja. Ehhez azonban még el kell intéznie valamit: meg akarja magyarázni a húgának, hogy miért teszi ezt. Zsófi összeszedi életének minden olyan eseményét, amely ehhez a naphoz vezetett; félrecsúszott estéket, kísértő emlékeket és kisiklott barátságokat. Vajon törvényszerű egy ekkora tragédia után az összeroppanás, vagy elcsíphetők azok a pillanatok, amikor még van választás? A keserédes és realisztikusan durva jelentekben bővelkedő regény ezekre is választ keres. Nyáry Luca első könyve kendőzetlenül mutatja be a depresszió legkeményebb arcait is. A Vigyázat, törékeny! nem csupán egy tehetséges fiatal szerző regénye, hanem korrajz és látlelet is, a szereplőké és a kamasz lété egyaránt. Rólad - Neked A Kötetet az író mutatja be!

Program típus:irodalmi
Helyszín:Cafe Frei
időpont:vasárnap 16h

240565261_886305838659058_3271647282829415568_n.png

Kultúr kincsvadászat a hegyen. "Találd meg a fadobozokban elrejtett verssorokat, mondókákat, monológokat”

A Bakony legmagasabban lévő kávézója, gyönyörű panorámával.

Program típus:gyerek
Helyszín:Cafe 506, Eplény 
időpont:vasárnap 14-19h

240816005_2686736318295130_3320782534643925048_n.jpg

Herendi Apicius Kávéház Minimanufaktúra idegenvezetés

 "Próbálja ki az VEB2023, “Kávéházak Éjszakája" programsorozatán belül 2021. szeptember 25 – 26-a között Herenden, az Apicius Kávéház különleges ajánlatát!   Fogyasszon el egy csésze kávét vagy teát az Ön által kiválasztott Viktória, Apponyi vagy Rothschild mintájú Herendi porcelán csészéből egy finom süteménnyel 2.490 Ft-ért, és ajándékba adunk mellé egy látogatást a Minimanufaktúra látogatóközpontunkba idegenvezetéssel.   Bejelentkezés: porcelanium.cassa@herend.com https://herend.com/latogatas-herenden/letesitmenyeink  "

Program típus:kostoló
Helyszín:Apicius
időpont:sz-v

241495612_1666632233530941_7527995974453085960_n.jpg

Túrajó - Irodalmi lépegető

Részletkért katt ide: https://turajo.hu/irodalmi-lepegeto/

Milyennek látták Veszprémet Petőfi Sándor, Eötvös Károly, vagy a Cholnoky fivérek? Milyen anekdotákat vetettek papírra az itt élő vagy átutazó írók, költők, tollforgató tudós- és mesteremberek? Tarts velünk könnyű esti sétánkon, hallgass veszprémi sztorikat az irodalom és a tudomány óriásaitól és tedd próbára tudásod egy szórakoztató irodalmi kvíz erejéig!

Találkozási hely: Kossuth utca, az óránál
Séta időtartama: 2 óra
Séta nehézségi foka: könnyű
Javasolt öltözet: időjárásnak megfelelő
Részvételi díj: a sétán való részvétel a Túrajó Egyesület támogatásának köszönhetően ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Katt a honlapra!
https://turajo.hu/irodalmi-lepegeto/

A séta végén a résztvevők között Túrajó sétautalványt sorsolunk ki!

A program ingyenes! 

A program a Veszprém Európa Kultúrális Főváros támogatásával jöhetett létre! 

Program típus:irodalmi
Helyszín:Kossuth utca
időpont:vasárnap 17h

bottom of page