shutterstock_667171729B_edited.jpg
coffee beans 4.png
coffeebeans.png
coffebeans 2.png
coffeecup LOGOfinal copy.png
house icon.png
  • Facebook
  • Instagram
coffebeans 2.png
cup 8 copy.png

az
íródeákhoz

Kávé &
Teaház

Komakút tér 3

Az Íródeák Kávé és Teaház az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet épületének udvarában található. Az épület 1860 körül készült el, és az egykori jószágkormányzóság székhelye volt.

Kínálatukban szerepel 100 féle tea, a világ legjobb teatermő vidékeiről. Szálas teát elvitelre is árusítanak, és megtalálhatóak a hozzá való kiegészítők is. (díszdobozok, teaszűrők, teás készletek..)

25 féle kávékülönlegesség közül válogathat az ide betérő vendég. A kávérajongóknak 9 féle, helyben pörkölt kávéfajtát ajánlaniak a tulajdonosok! (brazil, etióp, costa rica, india, indonesia, kenya, quetamala, egzotikum és vulkán elnevezésű keverékek)

Rendszeresen rendeznek itt élőzenei koncertet, kulturális estet. Kínálatukban szerepelnek még: fagylaltok, tejturmixok, forró csokik, toastok...

Tavasztól-őszig az ódon falak közt, árnyékos teraszunkon teheti kellemessé az ide látogató napjait, estéit.

233381023_606074480358205_8181797852830673214_n.jpg
Pilinszky kiaálítás .jpg

Program típus:irodalmi Helyszín: Kávé és Teaház az Íródeákhoz
időpont: vasárnap 16:30

PILINSZKY100 Kikönyöklök a szeles csillagokra - tárlatvezetés Nágel Kornél grafikusművész kiállításáról 

Pilinszky János születésének 100 éves évfordulójára emlékezve vasárnap a Kávé és Teaház az íródeákhoz Pilinszky Udvarrá alakul át, melynek keretében 3 programmal is tisztelgünk a művész életműve előtt! A "Kiknyöklök a szeles csillagokra" című, Pilinszky János verseihez készült grafikai anyagát 2011-ben mutatta be Nágel Kornél grafikusművész. A 30 tusrajz az évek során kiegészült új lapokkal és az első karantén ideje alatt nagy részük átdolgozásra-továbbgondolásra került, ennek válogatását láthatják az érdeklődők. A kiállítás gerincét az Apokrif versszakaihoz készült képek, valamint a Pilinszky-életmű kevésbé ismert darabjai alkotják.

Pilinszky mesék.JPG

Program típus:irodalmi Helyszín: Kávé és Teaház az Íródeákhoz
időpont: vasárnap 15:00

PILINSZKY100 Pilinszky-létmesék kicsit és nagyon „fölnőtteknek”

Pilinszky János mesevilága a bennünk élő örök gyermeket szólítja meg. Turek Miklós előadása beszéddel, Szitha Miklós zenéjével, hangokkal vezeti végig nézőit az emberi fejlődés útján. A társkeresők magányából indulunk a MADÁRRAL, majd a KŐSZÍVŰ KIRÁLLYAal bolyongunk a világi rengetegben, majd az emberekben társat látó FARKASban döbbenünk magunkra, hogy az ARANYMADÁR kivezessen bennünket a világi rengetegből az OTTHON kertjébe.

 

A mesékben felfedezzük hétköznapjaink szereplőinek ismert hangjait, melyeket új minőségben hallunk viszont.

 

A mese valósága a valóság meséje.

PilinszkyKÓSBOR.jpg

Program típus:irodalmi Helyszín: Kávé és Teaház az Íródeákhoz
időpont: vasárnap 20h

PILINSZKY100 Kőltő vagyok és Katolikus zenés költői est  Turek Miklós és a Kósbor együttes előadásában

 „Költő vagyok és katolikus", emelte ki világképének legfontosabb összetevőit a 100. éve született Pilinszky János.

Öntörvényű, szigorúan zárt költői világot alkotott, költészete egy vívódó, Isten-kereső, termékeny emberi magányt elő ember története, melyet a KOSBOR Trió világzenéje és Turek Miklós közvetlen előadásmódja idéz elénk.

229581833_559347695256979_1974966573459514517_n.jpg
coffeecup LOGOfinal copy.png

Veszprém    szeptember 25-26

Czuczor T Nagy G.jpg

Örömzene!Czuczor Tomi és Nagy Gergő koncert

Mi lehet a közös a Southern Rock, Blues, Jazz, Hard Rock és British Rock műfajokban? Ha más nem, az a több mint három évtizednyi barátság és örömteli együtt zenélés, ami ezt a két előadót összeköti. Emellett persze nem árt, ha az akusztikus, elektromos gitárok és a szájharmonikák ismerősen fülbemászó hangja, valamint az e műfajokon átívelő, közös stílusjegyek is besegítenek az élmény fokozásába, amelyet végül a közönség lelkesen átszellemült mosolya tesz igazán teljessé.

Program típus:zenei Helyszín: Kávé és Teaház az Íródeákhoz
időpont: szombat 19h

BuzásHuba.png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Kávé és Teaház az Íródeákhoz
időpont: szombat 17h-18h

Búzás Huba saját műveiből és kedvenc verseiből olvas fel

A szerző  Búzás Huba  jelentős alakja a kortárs lírának. Kedvenc versiből, műveiből idéz felolvasó programjában. Búzás Huba hitet tesz a kultúra hatalma mellett és felsorakozik világirodalmunk  lázálmában felidézett  klasszikusai jobbat akarásának történetileg igazolható törekvései mögé; és a lélek ősi védekező hitvallását nyújtja át az olvasónak.

Tavaly megjelent Éjféltől hajnalig játszódó  Föld! Föld!  vesztőhelyünk című  grandiózus elbeszélő költeménye szervesen kapcsolódik korábbi művei összetéveszthetetlen költői nyelven alkotott képi és formavilágához, amely kezdettől helyet követelt és szerzett magának a magyar irodalom kincsestárában. E megrázóan szép alkotása is képzettársítások hordozta tudatfolyam-líra, mintha hajótörött rapszódoszok zsonganának az Agora partvidékén  a szerző fejében. Hangján mégis a Xxi. századi ember kiált  egy kórházi ágyon, súlyos műtétet követően  a szellem nagyjaihoz: az értelemig ordít föl, hogy a Föld életünk új tavaszának bölcsőhelye legyen, ne vesztőhelyünk. A világirodalom e kevéssé ismert nyelvén alkotó szerző a lelkiismeretének hívását meghalló ember. Akár a nyájat őrző pásztor, aki belehallgat az éjszakába, s hallja, hogy közeledik a farkas, széttépni akarja a bárányokat. Irányt és lehetőséget keres számunkra az emberi populáció túléléséhez, a végső kataklizma elkerüléséhez.

Írói hitvallását az alábbi cikkben olvashatod: http://www.naputonline.hu/2016/08/15/buzas-huba-egy-forma-fejlodestortenete/

Dominek Anna az Íródeákban.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín: Kávé és Teaház az Íródeákhoz
időpont: szombat 16h-17h

Egy csésze kávé Dominek Annával 

“A mindennapi létezésemet átszövő művekből válogatok a könyvespolcomról. / Mint ahogy más a sóért nyúl étkezés közben, úgy nyúlok a polcra a versekért, irodalmi művekért. / Hogy miről beszélek szívesen? Valódi és színpadi szerepek összefonódásáról( Antigoné tanulsága a saját életem drámájában) és A VERSEKről-amelyekből együttérzés, életigenlés árad.

Néhány mű ízelítőül : Tóth Árpád Március, Ady Endre Hiszek hitetlenül Istenben, Reményik Sándor versek, Illyés Gyula Bartók, Radnóti Miklós, Kányádi Sándor versei,József Attila Gyöngy és vidámítónak Romhányi Józseftől is. Kedvenc könyveim a versesköteteken túl: Müller Péter művei (Latinovits Zoltán, Tolnay Klári) és Thorwald Dethlefsen: Oidipusz a talány megfejtője.” Ennek az egy órának Reményik Sándor Művészet c. verse is lehetne a mottója. Ha kíváncsi vagy ki van a szerepek mögött, gyere el, szeretettel várunk! 

 

Közreműködik: Bánó Tamás gitár

Képernyőfotó 2021-09-03 - 17.10.00.png

Rajzolás és Könyvmustra

Kávépaca rajzolás gyerekekkel az Eötvös Károly Megyei  Könyvtár és az Iródeák kávéház udvarán. 

Könyvvásár jó állapotú selejtezett könyvekből 14:00-20:00 óráig. 

A rendezvényeket eső esetén a Komakút tér felőli kapualjban tartjuk. 

Program típus:gyerek
Helyszín:Kávé és Teaház az Íródeákhoz
időpont:vasárnap 14-19h