shutterstock_667171729B_edited.jpg
coffee beans 4.png
coffeebeans.png
coffebeans 2.png
coffeecup LOGOfinal copy.png
house icon.png
coffebeans 2.png
cup 10 copy.png

kávéház

Kunszt!

Rákóczi Ferenc utca 5

A szeptember közepén nyíló KUNSZT! Veszprém igazi jellegzetessége lesz. A város szívében, az Óváros téri patinás Rosenberg-ház hatalmas üvegportálja mögött, központi fekvésű, könnyen elérhető helyen, igényes környezetben lehet válogatni a környékhez és a Balatonhoz kötődő iparművészek és dizájnerek egyedi alkotásai között. A KUNSZT! nemcsak bolt lesz, hanem igazi közösségi hely. Különlegességét pop-up store koncepciója, workshopjai, közösségi programjai és az ezekhez illeszkedő kifinomult gasztronómiai kínálata adja. A nagyvonalú, mégis otthonos környezetben a veszprémiek bármely napszakban felszabadultan élhetnek társasági életet, a turisták pedig elvegyülhetnek a város kulturális életében. 

Az itt fogyasztható kávéról: 

A kávét az MTRM Roast kávépörkölő műhelytől szerezzük be, egyelőre a fő vonal egy Brazil Cerrado Mineiro, de fogunk tartani a polcon kisebb kiszerelésekben megvásárolható különlegesebb kávékat is mint a Kenya Mucharanga, Ethiopia Keramo, Colombia El Edén, Ethiopia Laayyoo.

 

A kávégépünkről pedig ami egy Bosco Sorrento lever espresso machine:

 

“Ahogyan egészen más feltenni egy lemezt, mint megnyomni a Lejátszás gombot a Winampban, úgy a digitális rendszerű kávégépek sem nyújtják ugyanazt az élményt, mint egy “analóg”, rugós-karos gép. Gyönyörű, ahogyan nesztelenul, lassan visszabillen a kar, es zavartalanul figyelhetjuk, amint elindul és a csészébe nyúlósan folyik a sűrű, melaszos eszpresszó.

Ezek a gépek már elkészültükkor sem egy gyártósorról gördülnek le, hanem hosszú évtizedek tapasztalatával bíró mesterek keze alól kerülnek ki. Ilyen Signore Ottilio Bosco is, aki 1960 óta munkálkodik apró, nápolyi műhelyében, és a kisujjában vannak azok a fortélyok, amelyeket a tomeggyártás korában leginkább csak bonyolúlt elektronika tud helyettesíteni. 

A rendszer, analóg voltának köszönhetően, egyrészt megbocsátó, nem enged nagyot hibázni, másrészt rávezeti használóját az extrakció során lezajló folyamatok mélyebb megértésére.”WEB:https://kunsztveszprem.hu
FACEBOOK: https://www.facebook.com/kunsztveszprem
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/kunsztveszprem/

Kunst!.png
_DSC6606.JPG

Karinthy Kabaré ! 

Karinthy szerint a kabaréjelenet különleges kis műfajocska, amely örökérvényűen fejezi ki az életet. Egy "cseppecske dráma" csupán, de dráma, mert bármennyire mulatságos, sőt röhögtető, komolyan kell venni. Az ő jelenetei, humoreszkjei, kupléi éppen ezért mindmáig aktuálisak. Karinthy úr viselt dolgait a nevetés klasszikusainak jelenetei, humoreszkjei, kupléi idézik fel.
Az előadás durván 100 évet ölel át, melyben Karinthy és kortársai is felvillannak. Az előadás hossza: 1,5 óra, szünet nélkül.A nagy idők nagy alakjait ezúttal Csákányi Eszter és Hajdu Steve idézik meg, az estet rendezte: Seres Tamás.

Program típus:irodalmi Helyszín: Kunszt! kávéház
időpont: 19h

Garten Balaton.png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Kunszt!
időpont: szombat 15h

Milyen volt idén a Garten Balaton? Beszélgetés az ötletgazdákkal: Schneller János és Bánki Ákossal

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Garten Balaton kortárs művészeti heteket, három észak-balatoni község, Lovas, Felsőörs és Csopak részvételével. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a kortárs képzőművészet, szobrászat, fotográfia áll a rendezvénysorozat középpontjában. A kiállításokkal egybekötött programsorozat célja, hogy a kortárs képzőművészetet személyes közelségbe hozza a befogadókkal, valamint a helyi kulturális szereplők bevonásával katalizálja a mikrotérség kulturális életét. A három hetes eseménysorozat ideje alatt négy helyszínen hét kiállítás és két köztéri installáció valósul meg, melyeket számos társművészeti rendezvény kísér. Lovason a Nagy Gyula Galéria kiállítótere szolgál a Garten Balaton művészeti vásár helyszínéül, ahol a Határaink hívószóra 100 kortárs képzőművésztől a kurátorok mintegy 300 művet válogattak és állítanak ki. A galéria kerthelyiségében állítják fel a társművészeti programoknak helyet biztosító színpadot, valamint itt vetítik este 9-től a Garten Kertmozi képzőművészeti témájú filmjeit is.

image1-2.jpeg
coffeecup LOGOfinal copy.png

Veszprém    szeptember 25-26

20 redkívuli magyar .png

20 rendkívüli magyar, akit az egész világ ismer - Könyvbemutató és dedikálás nem csak gyerekeknek! A Kötetről a szerző, Fodor Marcsi mesél! 

Program típus:irodalmi
Helyszín:Kunszt!
időpont: vasármap 11h

Fodor Marcsi legújabb könyvében 20 különleges személyt kíván bemutatni a fiataloknak, hogy életük példaképként szolgálhasson számukra. Van közöttük sportlegenda, filmsztár, feltaláló, de bűvész és divattervező is szerepel a kötetben.

 

Ami összeköti őket, az a magyar származás és a világhír:

Barabási Albert László, világhírű hálózatkutató

Bíró László, a golyóstoll feltalálója

Robert Capa, világ legjobb háborús fotósa

Enyedi Ildikó, Arany Medve-díjas filmrendező

Gábor Dénes, Nobel-díjas fizikus, a hologram feltalálója

Galamb József - mérnök, a Ford-T modell tervezője

Harry Houdini, a világ leghíresebb szabadulóművésze

Jókay Lajos, a modern űrhajósétel feltalálója

Karikó Katalin, biokémikus, a mRNS alapú oltás felfedezője

Kodály Zoltán, a róla elnevezett módszer megalkotója

Lugosi Béla, a világ leghíresebb vámpírja

Margaret Mahler, a pszichológiai megszületés világhírű kutatója

Maurer Dóra, nemzetközileg elismert alkotóművész

Puskás Ferenc , világhírű futballista 

Rotschild Klára, a legsikeresebb magyar divattervező

Rubik Ernő, a világhírű játék, a Rubik-kocka megalkotója

Semmelweis Ignác, az anyák megmentője

Charles Simonyi, a Microsoft Word és Excel megalkotója

Szent Györgyi Albert, Nobel díjas magyar tudós

Zsolnay Vilmos - a Zsolnay-porcelángyár alapítója, kerámiatechnikai újító

 

Fodor Marcsi életmeséit Szepessy Zsófia nagyszerű illusztrációi teszik teljessé.

Magyar hősök borito_nyomda_27mm.jpg

Magyar Hősök - beszélgetés 

A Magyar Hősök hiánypótló kötet, mely a XX. Század nagy drámáinak hétköznapi hőseinek állít emléket. Többek között Brusznyainé, Honti Ilonának is, aki férje kivégzése után az egyedül helytállás példáját mutatja meg nekünk. A kötet színpadi adaptálásáról Seres Tamás rendezővel és Serfőző Krisztnával, a színházi produkció producerével beszélgetünk. 

Program típus:irodalmi
Helyszín:Kunszt!
időpont:szombat 12h