top of page
shutterstock_667171729B_edited.jpg
coffee beans 4.png
coffeebeans.png
coffebeans 2.png
coffeecup LOGOfinal copy.png
house icon.png
  • Facebook
  • Instagram
coffebeans 2.png
cup 7 copy.png

Szatyor bár

Hadik

Bartók Béla út 36, 1111

A Hadik egyike Budapest nagy irodalmi kávéházainak. A kávéház az 1920-as években élte fénykorát. Bár a kávéról az a hír járta, hogy eléggé rossz, a hely így is legendássá vált, elsősorban azoknak köszönhetően, akik ide jártak. A '20-as években megfordult itt Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond, Déry Tibor és még több nevezetes író, költő, művész.

2Q9A4592.jpg
244179366_5058992317450139_2726793326291968681_n_edited.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Hadik -Szatyor Bár
időpont: szombat 17h

Medgyes Péter - Varga Korintár Pál: Diplomaták mesélik 2. beszélgetőtárs: Odze György

Medgyes Péter - Varga Koritár Pál: Diplomaták mesélik 2. című könyve a Kávéházak Éjszakája eseménysorozat keretében kerül bemutatásra. Az írókkal Odze György beszélget. "Amikor két évvel ezelőtt a kezembe került a Diplomaták mesélik c. kötet, bevallom először magam is azt hittem, ez csupán egy anekdotagyűjtemény, amivel kiérdemesült hölgyek és urak egymást szórakoztatják, mint egy afféle szakmai érettségi találkozón. Aztán, ahogy olvasni kezdtem a könyvet, rájöttem, sokkal többről van szó. A színes történetekből nem csak egy sokak számára titokzatos szakma finomságai derülnek ki, hanem megismerhetjük a közelmúlt történelmének, politikai összefüggéseinek néhány érdekes háttérrészletét és különböző kultúrák szokásait is. Az első kötet sikerén felbuzdulva a kiadó most a folytatással rukkolt elő, ami nem kevésbé tanulságos és szórakoztató. A történeteket az is változatossá teszi, hogy a szerzők között nemcsak úgynevezett karrierdiplomatákat találunk, vagyis akiknek ez a szakmájuk, hanem nagyszerű műfordítókat, legendás újságírókat és egyetemi professzorokat, tábornokot, írót, színészt, történészt, akik életük egy-egy szakaszában diplomáciai szolgálatot teljesítettek." Kepes András

JanecskoKata portre jó.jpeg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Hadik
időpont: vasárnap 17h

Amúgy el sem akart menni erre a másodfokú tárgyalásra. Akkor már nagyon régóta ült. Én már beletörődtem, elment mindentől a kedvem. Az egyik őr nógatta, hogy menjen el, mert itt még van esélye megmutatni, hogy ártatlan. Végül elment, de nem sok bizodalma volt a bíróban. Egyik kutya, másik eb, úgyis rábólint, puff, négy év marad, megyek vissza és kész...

Egy időre kiküldték a tárgyalóteremből, és ahogy teltek a percek, azon aggódott, hogy lekési az ebédjét a börtönben. És aztán a meglepetés, amikor visszahívták, és a bíró levétette róla a bilincset! Levették, én ott a helyszínen elájultam. (Ernő)

 

***

 

Addig nem féltem a rendőröktől. Ha láttam egy rendőrt, biztonságban éreztem magam. Ha igazoltatott, beszélgettem vele, mindig kérdeztem, milyen a rendőrmunka, így, úgy, amúgy. Most, a mai napig ha meglátok egy rendőrt, kezem-lábam jár, annyira félek... Amint felírja az adataimat, már végem van, abban a pillanatban. Nem alszom napokat akkor...

... Nem szabad bízni senkiben, mert itt vagyok élő példa. Megbíztam a rendőrökben, ők csukattak le. Megbíztam a bíróságban, és azt mondták: ha ártatlan, akkor sem sok ez a büntetés. Nagyon vigyázzon mindenki magára, én azt mondom. (Ernő)

 

***

 

Láthattam, azzal nem volt probléma. Vannak emlékei róla, hogy "bementünk mindig hozzád, és ott rácsok voltak", meg hogy "anyu azt mondta, ott dolgozol". Neki nem volt annyira rossz, nekem volt rossz, hogy bejött. Rosszabb volt, mint ha nem jött volna. Mindig odabújt hozzám, volt olyan, hogy elaludt rajtam az asztalnál, ide ráfeküdt a kezemre, ... ölelte a nyakamat. Vége volt a beszélőnek, próbáltam magamról leszedni... és akkor jön az őr, és fogja a kezem, na, adja át a gyereket. (Kopasz)

Brody Janos portre.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Hadik -Szatyor Bár
időpont: vasárnap 18h

Bródy János: Saját hangon beszélgetőtárs: Vitáris Iván

„Hát hadd legyek az, aki eddig is mindig voltam

Ha szeretsz, fogadj el úgy, ahogy vagyok

És ha nincs szükséged rám, azt is megértem

Én csak védtelen áldozatokat vigasztalok

 

Kérlek hidd el, jobb lenne úgy, hogy

Ha figyelnél egy kicsit rám

És nem állnánk egymással szemben

A Mariana-árok két oldalán”

 

(Mariana-árok, részlet)

 

Bródy János (1946, Budapest)

Bródy János 2021-ben töltötte be 75. életévét. Ebből az alkalomból bocsátjuk közre ezt a válogatást, amely a sokszínű és kiterjedt életmű 75 dalszövegét tartalmazza (plusz egy ráadást). Amikor azt a 75 dalszöveget kerestük, amelyekkel leginkább jellemezni tudjuk a még mindig aktívan alkotó művészt, abból indultunk ki, hogy Bródy János nemcsak kivételes tehetségű zeneszerző és szövegíró, hanem egyben saját dalait előadó művész, és nem kis meglepetéssel állapítottuk meg, hogy ha összeszedjük az önálló lemezeken szereplő dalokat és kihagyunk néhányat, amelyeket a szerző eredetileg másoknak írt, éppen kijön a számmisztikában hívők számára kedves 75 dalszöveg. 

Sal Endre.JPG

Beszélgetés Mihály Gyulával, a korszak nagy ismerőjével, aki nem mellesleg a legnagyobb kávéházi relikvia-gyűjteménnyel rendelkezik. Melyik kávéház volt Ady Endre törzshelye? Kik ültek a Japán kávéházban a művészek asztalánál? Hányféle ásványvizet szolgáltak fel a kávéházakban? A beszélgetés moderátora Sal Endre, a www.ujsagmuzeum.hu alapító-főszerkesztője, a Mi, Magyarok a századelőn című könyv szerzője. 

Program típus:irodalmi
Helyszín:Hadik
időpont: szombat 16h

2Q9A4629.jpg
coffeecup LOGOfinal copy.png

Budapest    október 9-10

bottom of page