top of page
shutterstock_667171729B_edited.jpg
coffee beans 4.png
coffeebeans.png
coffebeans 2.png
coffeecup LOGOfinal copy.png
house icon.png
  • Facebook
  • Instagram
coffebeans 2.png
cup 9 copy.png

grand

Nor/Ma

1024 Margit körút 75-87

A Millenáris és a Széllkapu Park az elhagyatott prériből néhány év alatt Buda legmenőbb helye lett. Ebben nagy szerepe van a látványos felújításon kívül annak is, hogy sorra nyílnak a jobbnál jobb helyek.

A Nor/ma 2021 júniusának végén nyitott a park Margit körúthoz közel eső szegletében. Az előtte nagyjából egy évig egyeduralkodó Samanthának azonban nem igazán konkurencia, ugyanis teljesen más stílusú vendéglátóegységet kell elképzelni.

Ez a más stílus pedig az itthon szűk körben felkapott, ám szuper minőségi és ultraigényes északi, skandináv vonal.

Pékségből pavilon

A Nor/ma szinte fogalommá nőtte ki magát, minőségi pékáruik és specialty kávéik messze földön, legalábbis a Kecskeméti utca környékén híresek már évek óta. Az ottani üzlet azonban szűkössé vált, ezért a tulajdonosok egy nagy lépésre szánták el magukat, és életrehívták a Nor/ma Grand-ot. 

A megálmodók egyébként nem vérbeli skandinávok, két magyar házaspár, illetve egy budapesti vendéglátós cég állt össze, hogy kicsit közelebb hozza a svéd-dán virtust.

Érdekes, hogy a mediterrán életérzés jóval elterjedtebb, mindenki egy “kicsit olasz akar lenni”, pedig az északiak is tudnak ám élni! A rájuk jellemző precíz letisztultság legalább annyira követendő, mint a déli lazaság. Gasztrofronton pedig, ha eddig nem tettük, ássuk bele magunkat, bátran merüljünk a lazacok közé, az egészségünk is hálás lesz érte! 

A Nor/ma filozófiája

A hely kínálatára a natúr minimalizmus a legtalálóbb jellemzés, hasonlítgatni semmiképp sem lehet más vendéglátóegységhez. A méltatlanul kevésbé elterjedt északi vonal ugyanis olyan határokat feszeget, amilyet más konyhában még nem tapasztaltam. Az étlap egy szűkös oldalból áll, de mégis belefáradunk már csak abba is, ha végigolvassuk. Miért? Azért, mert az ételek hozzávalói maximális odafigyeléssel vannak összeválogatva, de nem a sablonos polcokról. Különleges, nem csak hétköznapi alapanyagok bukkannak fel, így egy tökéletes kompozícióban előfordulhat együttesen a makréla és a savanyított mustármag.

A másik csapásvonal, hogy a szezonális zöldségek és gyümölcsök a lehető legnyersebb formában kerüljenek az asztalra. Ezt először nem igazán tudtam elképzelni, de a makrélás salival együtt tálcán érkezett a megfejtés, mit is takar ez. https://streetkitchen.hu/cikkek/teszteltuk/norma-grand/

Nor_Ma kávézó.jpg
2Q9A7041.jpg
coffeecup LOGOfinal copy.png

Budapest    október 9-10

bottom of page