top of page
shutterstock_667171729_edited_edited.jpg
coffeecup LOGOfinal copy.png
house icon.png

Irodalmi

programok

Ady és Csinszka, Arany és Petőfi, Radnóti és Gyarmati Fanni, Mészöly Miklós és Polcz Alain, Hamvas Béla, Weöres Sándor, , Pilinszky, Janikovszkij Éva, John Lukács, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, József Attila és még sokan mások “vendégei” voltak a kávéházi estjeinknek. Egy pillanat alatt elrepítettek minket abba a korba, abba a hangulatba, azokba az érzésekbe, amelyek hallhatatlanná tették őket. Klasszikusaink mellett kortárs költőink, mint például Závada Péter, Simon Márton a velünk élő élet mélyebb megélésével ajándékoznak meg bennünket. A Kávéházban élő irodalom csodás élmény egy jó kávé mellett. 

 

…”Könyvet írok. Idevaló könyvet, amit azonnal le lehet tenni, ha hozzák a levest. Újra föl lehet venni s mielőtt a szardella érkezik, még el is lehet olvasni belőle ötven sort. Esetleg százat. Két lapot vacsora előtt. Olyan könyvet, amelyik nem sértődik meg, ha olvasás közben az ember kinéz a partra és elbámészkodik valamin, amit a következő pillanatban elfelejt. El lehet veszíteni és el lehet ajándékozni. A szobában, itthon, vagy a könyvtárban semmit sem fog érni. Olvasása nem is ajánlatos. Csak fűszeres babérlevegővel élvezhető. Legjobb kávé után, amikor az ember nyugvószékben hever, illatos cigarettát szív, elolvasva belőle másfél lapot s utána édesen szundikál, mialatt a sirályok a kék víz fölött keringenek…” Hamvas Béla

pile.png
_DSC6537.JPG
line11.png
V-irodalmi-Karinthy
_DSC6606.JPG

Karinthy Kabaré ! 

Karinthy szerint a kabaréjelenet különleges kis műfajocska, amely örökérvényűen fejezi ki az életet. Egy "cseppecske dráma" csupán, de dráma, mert bármennyire mulatságos, sőt röhögtető, komolyan kell venni. Az ő jelenetei, humoreszkjei, kupléi éppen ezért mindmáig aktuálisak. Karinthy úr viselt dolgait a nevetés klasszikusainak jelenetei, humoreszkjei, kupléi idézik fel.
Az előadás durván 100 évet ölel át, melyben Karinthy és kortársai is felvillannak. Az előadás hossza: 1,5 óra, szünet nélkül.A nagy idők nagy alakjait ezúttal Csákányi Eszter és Hajdu Steve idézik meg, az estet rendezte: Seres Tamás.

Program típus:irodalmi Helyszín: Kunszt! kávéház
időpont: 19h

Pilinszky kiaálítás .jpg

Program típus:irodalmi Helyszín: Kávé és Teaház az Íródeákhoz
időpont: vasárnap 16:30

PILINSZKY100 Kikönyöklök a szeles csillagokra - tárlatvezetés Nágel Kornél grafikusművész kiállításáról 

Pilinszky János születésének 100 éves évfordulójára emlékezve vasárnap a Kávé és Teaház az íródeákhoz Pilinszky Udvarrá alakul át, melynek keretében 3 programmal is tisztelgünk a művész életműve előtt! A "Kiknyöklök a szeles csillagokra" című, Pilinszky János verseihez készült grafikai anyagát 2011-ben mutatta be Nágel Kornél grafikusművész. A 30 tusrajz az évek során kiegészült új lapokkal és az első karantén ideje alatt nagy részük átdolgozásra-továbbgondolásra került, ennek válogatását láthatják az érdeklődők. A kiállítás gerincét az Apokrif versszakaihoz készült képek, valamint a Pilinszky-életmű kevésbé ismert darabjai alkotják.

Pilinszky mesék.JPG

Program típus:irodalmi Helyszín: Kávé és Teaház az Íródeákhoz
időpont: vasárnap 15:00

PILINSZKY100 Pilinszky-létmesék kicsit és nagyon „fölnőtteknek”

Pilinszky János mesevilága a bennünk élő örök gyermeket szólítja meg. Turek Miklós előadása beszéddel, Szitha Miklós zenéjével, hangokkal vezeti végig nézőit az emberi fejlődés útján. A társkeresők magányából indulunk a MADÁRRAL, majd a KŐSZÍVŰ KIRÁLLYAal bolyongunk a világi rengetegben, majd az emberekben társat látó FARKASban döbbenünk magunkra, hogy az ARANYMADÁR kivezessen bennünket a világi rengetegből az OTTHON kertjébe.

 

A mesékben felfedezzük hétköznapjaink szereplőinek ismert hangjait, melyeket új minőségben hallunk viszont.

 

A mese valósága a valóság meséje.

PilinszkyKÓSBOR.jpg

Program típus:irodalmi Helyszín: Kávé és Teaház az Íródeákhoz
időpont: vasárnap 20h

PILINSZKY100 Kőltő vagyok és Katolikus zenés költői est  Turek Miklós és a Kósbor együttes előadásában

 „Költő vagyok és katolikus", emelte ki világképének legfontosabb összetevőit a 100. éve született Pilinszky János.

Öntörvényű, szigorúan zárt költői világot alkotott, költészete egy vívódó, Isten-kereső, termékeny emberi magányt elő ember története, melyet a KOSBOR Trió világzenéje és Turek Miklós közvetlen előadásmódja idéz elénk.

Kávéházak Éjszakája.jpg

Hallgass bele az újonnan megjelent könyvek egyikébe!
Saját műveikből az írók olvasnak fel.

BuzásHuba.png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Kávé és Teaház az Íródeákhoz
időpont: szombat 17h-18h

Búzás Huba saját műveiből és kedvenc verseiből olvas fel

A szerző  Búzás Huba  jelentős alakja a kortárs lírának. Kedvenc versiből, műveiből idéz felolvasó programjában. Búzás Huba hitet tesz a kultúra hatalma mellett és felsorakozik világirodalmunk  lázálmában felidézett  klasszikusai jobbat akarásának történetileg igazolható törekvései mögé; és a lélek ősi védekező hitvallását nyújtja át az olvasónak.

Tavaly megjelent Éjféltől hajnalig játszódó  Föld! Föld!  vesztőhelyünk című  grandiózus elbeszélő költeménye szervesen kapcsolódik korábbi művei összetéveszthetetlen költői nyelven alkotott képi és formavilágához, amely kezdettől helyet követelt és szerzett magának a magyar irodalom kincsestárában. E megrázóan szép alkotása is képzettársítások hordozta tudatfolyam-líra, mintha hajótörött rapszódoszok zsonganának az Agora partvidékén  a szerző fejében. Hangján mégis a Xxi. századi ember kiált  egy kórházi ágyon, súlyos műtétet követően  a szellem nagyjaihoz: az értelemig ordít föl, hogy a Föld életünk új tavaszának bölcsőhelye legyen, ne vesztőhelyünk. A világirodalom e kevéssé ismert nyelvén alkotó szerző a lelkiismeretének hívását meghalló ember. Akár a nyájat őrző pásztor, aki belehallgat az éjszakába, s hallja, hogy közeledik a farkas, széttépni akarja a bárányokat. Irányt és lehetőséget keres számunkra az emberi populáció túléléséhez, a végső kataklizma elkerüléséhez.

Írói hitvallását az alábbi cikkben olvashatod: http://www.naputonline.hu/2016/08/15/buzas-huba-egy-forma-fejlodestortenete/

Kávéházak Éjszakája.jpg
coffeecup LOGOfinal copy.png

Veszprém
szeptember 25-26

Dominek Anna az Íródeákban.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín: Kávé és Teaház az Íródeákhoz
időpont: szombat 16h-17h

line cup.png

Egy csésze kávé Dominek Annával 

“A mindennapi létezésemet átszövő művekből válogatok a könyvespolcomról. / Mint ahogy más a sóért nyúl étkezés közben, úgy nyúlok a polcra a versekért, irodalmi művekért. / Hogy miről beszélek szívesen? Valódi és színpadi szerepek összefonódásáról( Antigoné tanulsága a saját életem drámájában) és A VERSEKről-amelyekből együttérzés, életigenlés árad.

Néhány mű ízelítőül : Tóth Árpád Március, Ady Endre Hiszek hitetlenül Istenben, Reményik Sándor versek, Illyés Gyula Bartók, Radnóti Miklós, Kányádi Sándor versei,József Attila Gyöngy és vidámítónak Romhányi Józseftől is. Kedvenc könyveim a versesköteteken túl: Müller Péter művei (Latinovits Zoltán, Tolnay Klári) és Thorwald Dethlefsen: Oidipusz a talány megfejtője.” Ennek az egy órának Reményik Sándor Művészet c. verse is lehetne a mottója. Ha kíváncsi vagy ki van a szerepek mögött, gyere el, szeretettel várunk! 

 

Közreműködik: Bánó Tamás gitár

222640505_345132190451730_8568170291729215720_n.jpg
book1.png
Garten Balaton.png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Kunszt!
időpont: szombat 15h

Milyen volt idén a Garten Balaton? Beszélgetés az ötletgazdákkal: Schneller János és Bánki Ákossal

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Garten Balaton kortárs művészeti heteket, három észak-balatoni község, Lovas, Felsőörs és Csopak részvételével. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a kortárs képzőművészet, szobrászat, fotográfia áll a rendezvénysorozat középpontjában. A kiállításokkal egybekötött programsorozat célja, hogy a kortárs képzőművészetet személyes közelségbe hozza a befogadókkal, valamint a helyi kulturális szereplők bevonásával katalizálja a mikrotérség kulturális életét. A három hetes eseménysorozat ideje alatt négy helyszínen hét kiállítás és két köztéri installáció valósul meg, melyeket számos társművészeti rendezvény kísér. Lovason a Nagy Gyula Galéria kiállítótere szolgál a Garten Balaton művészeti vásár helyszínéül, ahol a Határaink hívószóra 100 kortárs képzőművésztől a kurátorok mintegy 300 művet válogattak és állítanak ki. A galéria kerthelyiségében állítják fel a társművészeti programoknak helyet biztosító színpadot, valamint itt vetítik este 9-től a Garten Kertmozi képzőművészeti témájú filmjeit is.

HOBO_előadóest_1.jpg

Program típus:irodalmi
Helyszín:Fricska
időpont: vasárnap 19h

Hobo - József Attila est: “Tudod, hogy nincs bocsánat!”

“József Attila műveit úgy olvasom, mint a szent könyveket, és néha, mintha a saját gondolataimat látnám leírva. Az előadással az volt a célom, hogy bevonjam és továbbgondolkodásra késztessem a nézőt – mondja Hobo, aki a bemutató óta bejárta az egész országot és a határon túli magyarlakta vidékeket is, és több, mint négyszáz alkalommal tolmácsolta a költő gondolatait.” (Hobo, 1991)

 

Rendező: Vidnyánszky Attila Zene: Márta István, Póka Egon

József Attila verseit előadja: Földes László Hobo Ha biztosra akarsz menni, hogy legyen helyed a programra, hívd a Fricskát: 0688.794.331

20 redkívuli magyar .png

20 rendkívüli magyar, akit az egész világ ismer - Könyvbemutató és dedikálás nem csak gyerekeknek! A Kötetről a szerző, Fodor Marcsi mesél! 

Program típus:irodalmi
Helyszín:Kunszt!
időpont: vasármap 11h

Fodor Marcsi legújabb könyvében 20 különleges személyt kíván bemutatni a fiataloknak, hogy életük példaképként szolgálhasson számukra. Van közöttük sportlegenda, filmsztár, feltaláló, de bűvész és divattervező is szerepel a kötetben.

 

Ami összeköti őket, az a magyar származás és a világhír:

Barabási Albert László, világhírű hálózatkutató

Bíró László, a golyóstoll feltalálója

Robert Capa, világ legjobb háborús fotósa

Enyedi Ildikó, Arany Medve-díjas filmrendező

Gábor Dénes, Nobel-díjas fizikus, a hologram feltalálója

Galamb József - mérnök, a Ford-T modell tervezője

Harry Houdini, a világ leghíresebb szabadulóművésze

Jókay Lajos, a modern űrhajósétel feltalálója

Karikó Katalin, biokémikus, a mRNS alapú oltás felfedezője

Kodály Zoltán, a róla elnevezett módszer megalkotója

Lugosi Béla, a világ leghíresebb vámpírja

Margaret Mahler, a pszichológiai megszületés világhírű kutatója

Maurer Dóra, nemzetközileg elismert alkotóművész

Puskás Ferenc , világhírű futballista 

Rotschild Klára, a legsikeresebb magyar divattervező

Rubik Ernő, a világhírű játék, a Rubik-kocka megalkotója

Semmelweis Ignác, az anyák megmentője

Charles Simonyi, a Microsoft Word és Excel megalkotója

Szent Györgyi Albert, Nobel díjas magyar tudós

Zsolnay Vilmos - a Zsolnay-porcelángyár alapítója, kerámiatechnikai újító

 

Fodor Marcsi életmeséit Szepessy Zsófia nagyszerű illusztrációi teszik teljessé.

223950006_358199292338188_1364248348967178028_n.jpg
Brunara  Mirrén titka.png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Cafe Frei
időpont: vasárnap 15h

Brunar - A Mirrén titka Könyvbemutató - a kötetről a szerző, Nógrádi Gergő mesél.

Ötvenöt könyv szerzője az idén ötvenesztendős Nógrádi Gergely, élete legnagyszabásúbb irodalmi vállalkozásának mégis most megjelent, Brunar – A Mirrén titka című történelmi regényét tartja.

 

A közelmúltban A Magyar Kultúra és Művészet Tiszteletbeli Követe címmel kitüntetett író nyolcszáz esztendővel röpíti vissza az időben olvasóját. Varázserejű hősök és túlvilági lények járják a Pilis bérceit, titokzatos, törpenövésű szerzetek vonulnak hadba a jövőlátó tükör védelmében. 

 

Mindeközben Fehérváron András herceg német asszonya, Gertrúd ördögi tervet forral a gyermekkirály ellen. Férje fején kívánja látni a koronát, s ezért bármilyen gazságra képes. 

Ám színre lép az erényes és tiszta szívű Bánk bán, aki a hazaszeretet örök szimbóluma a magyarság számára...

 

Nógrádi mesterien ábrázolja a középkori vitézi világ legendás alakjait és a tatárjárás előtti Magyarország hatalmi viszonyait. A Brunar – A Mirrén titka című regényt, mely egyszerre történelmi krónika és akciódús fantasy, máris a 2021-es év egyik legnagyobb könyvszenzációjának tartják. 

 

Az író személyesen mutatja be művét a Kávéházak Éjszakáján!

Mészáros Dorka .png

Program típus:irodalmi
Helyszín:Cafe Frei
időpont: vasárnap 17h

Mészáros Dorka: Nem biztos, hogy visszajövök – krimi egy kriminológustól

Mit érdemel az a bűnös…? Teszi fel a kérdést Mészáros Dorka író, kriminológus, kommunikációs szakértő új könyve, a Nem biztos, hogy visszajövök borítóján. A pörgős, huszonnégy óra alatt játszódó krimi főszereplői tanárok, akik egy eltűnt diák után nyomoznak. A zárt közösség dinamikája mozgatja a szálakat, a szereplők döntései határozzák meg a cselekményt. Társadalmi problémák egy mikroközösségen keresztül láttatva, a realitás és az őrület keveredése egy karakterkrimiben.

A Kávéházak éjszakáján Mészáros Dorka új krimijének karaktereit felhasználva beszél különböző devianciákról, a viktimológiáról, az áldozathibáztatásról, a tekintélyelvűségről, a moralitás kérdésességéről, a pszichopátiáról, a serdülőkor jellegzetességeiről, a szexuális zaklatásról, bántalmazásról. Ki irányít egy zárt közösségben? Bűncselekménynek számít-e valami, ami felett mindenki szemet huny? Egyáltalán, mitől lesz elítélendő egy viselkedés? Miért hallgatnak az áldozatok? Meddig terjed egy tanár felelőssége? Milyen eszközei vannak egy diáknak? A tanárok miért nem hívták a rendőrséget? És a legfontosabb, mit érdemel a bűnös?

 

A könyvről: 

Péntek este, az érettségire előkészítő hétvége.

A bentlakásos gimnáziumból eltűnik egy diák. Alig pár hónappal a tizenhét éves Tekla öngyilkossága után nem hiányzik egy újabb botrány az intézménynek. Ráadásul Tekla halála kapcsán az a pletyka kering a diákok között, hogy az iskola réme, a Kertész les újabb és újabb áldozatokra.

A gimnázium jó híre védelmében a tanárok úgy döntenek, nem értesítik a friss esetről a rendőrséget, hanem maguk kezdenek nyomozni. Arra azonban nem számítanak, hogy a kutatás során a saját gyarlóságaikkal és bűneikkel kell elszámolniuk.

A titkokkal és elfojtott érzelmekkel teli nyomozás során kiderül, hogy a Győryben semmi sem az, aminek látszik.

A Nem biztos, hogy visszajövök a népszerű tinikönyszerző, Mészáros Dorka első, felnőtteknek szóló regénye.

223622124_848514585794123_3070805753615031888_n_edited.jpg
240760474_282631783670645_5504554887717734401_n.jpg

Kávéházak egykor és most

Hova ültek be a 19. századi veszprémiek kávézni, hol volt a város "Elit" kávéháza? Merre induljunk ma, ha egy hangulatos helyen szeretnénk egy aromás feketét elfogyasztani? Mindez kiderül a Kávéházak egykor és most című tematikus sétánkon a Kávéházak Éjszakáján ! A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Max. létszám: 30 fő Regisztráció: idegenvezetok.veszprem@gmail.com Fedezzük fel Veszprémet együtt!

Program típus:irodalmi
Helyszín:Tourinform Veszprém
időpont:szombat 14-16

BrusznyaiEmlekseta.jpg

Brusznyai Emlékséta 

Program típus:irodalmi
Helyszín:Csikász utca
időpont:szombat 10:30-12

Brusznyai Emlékséta - a Kávéházak Éjszakája veszprémi kísérőprogramja

Időtartam: kb.1,5 óra

Idegenvezető: Kruppa-Jakab Éva

A Program ingyenes, kérjük a részvételi szándékot az alábbi e-mail címen jelezzétek: setaljvelem.veszprem@gmail.com

Találkozó: A Csikász Imre u. 4/B. utcai Brusznyai-emléktáblánál, mely Brusznyai Árpád egykori lakóhelye falán található.

Dr. Brusznyai Árpád  klasszika-filológus, a veszprémi Lovassy László Gimnázium tanára a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács vezetőjeként vett részt az 1956. október 23-a utáni eseményekben.  1957 áprilisában tartóztatták le, és egy koncepciós perben – államellenes szervezkedés vezetésének vádjával - októberben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, majd ezt súlyosbították, és Dr. Brusznyai Árpádot 1958. január 9-én kivégezték.

Emléksétánk során felkeressük a veszprémi Brusznyai-emlékhelyeket, felidézzük a mártírhalált halt tudós és tanár, karnagy, férj és édesapa alakját. 

Útvonal:

Csikász u. 4/B - Pannon Egyetem -  Megyeház tér - Lovassy Gimnázium udvara -  Vár utca, Piarista Gimnázium - Óváros tér

Az emlékhelyeken vers- és naplórészletek, illetve visszaemlékezések hangzanak el Dominek Anna színművész tolmácsolásában. KözreműködikImre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány elnöke. 

A séta zárásaként a Gizella Nőikar rövid előadását hallhatják a résztvevők az Óváros téren. Ezután a Kunsztban (Óváros tér 1.), a város új designboltjában és galériájában a Magyar hősök c. kötetről szóló beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők 12 órától. 

Magyar hősök borito_nyomda_27mm.jpg

Magyar Hősök - beszélgetés 

A Magyar Hősök hiánypótló kötet, mely a XX. Század nagy drámáinak hétköznapi hőseinek állít emléket. Többek között Brusznyainé, Honti Ilonának is, aki férje kivégzése után az egyedül helytállás példáját mutatja meg nekünk. A kötet színpadi adaptálásáról Seres Tamás rendezővel és Serfőző Krisztnával, a színházi produkció producerével beszélgetünk. 

Program típus:irodalmi
Helyszín:Kunszt!
időpont:szombat 12h

nyári Luca Vigyázat TÖRÉKENY.png

Nyári Luca! Vigyázat törékeny! Könyvbemutató

A boldogságon nincsen lejárati dátum? Zsófi tizenhat éves, a legjobb barátja a fülhallgatója, az érzelmek kikészítik és fogalma sincsen hogyan tovább. Az anyja halála óta hibás puzzle darabként tengődik, élete egy véget nem érő lejtő. Zsófi retteg attól, hogy mi várja az alján, éppen ezért úgy dönt, hogy nem is akarja megtudni és helyette inkább az életből kivezető utat választja. Ehhez azonban még el kell intéznie valamit: meg akarja magyarázni a húgának, hogy miért teszi ezt. Zsófi összeszedi életének minden olyan eseményét, amely ehhez a naphoz vezetett; félrecsúszott estéket, kísértő emlékeket és kisiklott barátságokat. Vajon törvényszerű egy ekkora tragédia után az összeroppanás, vagy elcsíphetők azok a pillanatok, amikor még van választás? A keserédes és realisztikusan durva jelentekben bővelkedő regény ezekre is választ keres. Nyáry Luca első könyve kendőzetlenül mutatja be a depresszió legkeményebb arcait is. A Vigyázat, törékeny! nem csupán egy tehetséges fiatal szerző regénye, hanem korrajz és látlelet is, a szereplőké és a kamasz lété egyaránt. Rólad - Neked A Kötetet az író mutatja be!

Program típus:irodalmi
Helyszín:Cafe Frei
időpont:vasárnap 16h

241495612_1666632233530941_7527995974453085960_n.jpg

Túrajó - Irodalmi lépegető

Részletkért katt ide: https://turajo.hu/irodalmi-lepegeto/

Milyennek látták Veszprémet Petőfi Sándor, Eötvös Károly, vagy a Cholnoky fivérek? Milyen anekdotákat vetettek papírra az itt élő vagy átutazó írók, költők, tollforgató tudós- és mesteremberek? Tarts velünk könnyű esti sétánkon, hallgass veszprémi sztorikat az irodalom és a tudomány óriásaitól és tedd próbára tudásod egy szórakoztató irodalmi kvíz erejéig!

Találkozási hely: Kossuth utca, az óránál
Séta időtartama: 2 óra
Séta nehézségi foka: könnyű
Javasolt öltözet: időjárásnak megfelelő
Részvételi díj: a sétán való részvétel a Túrajó Egyesület támogatásának köszönhetően ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Katt a honlapra!
https://turajo.hu/irodalmi-lepegeto/

A séta végén a résztvevők között Túrajó sétautalványt sorsolunk ki!

A program ingyenes! 

A program a Veszprém Európa Kultúrális Főváros támogatásával jöhetett létre! 

Program típus:irodalmi
Helyszín:Kossuth utca
időpont:vasárnap 17h

bottom of page